Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Galéria sa rekonštruuje. Konečne!

.filip Olšovský .časopis .kultúra

Minulý týždeň sa začala dlho odkladaná rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie. Obnova by mala trvať tri roky a jej výsledkom by mala byť galéria svetových parametrov.

Keď sme naposledy písali o prestavbe SNG, bola jar roku 2011. „Premostenie a rekonštrukcia. To sú dnes najfrekventovanejšie slová súvisiace so SNG,“ zneli prvé slová reportáže z plesnivých priestorov, v ktorých sa naháňali holuby a kuny. Prešlo päť rokov, vystriedala sa medzitým vláda, ale v SNG sa veľa nezmenilo. Legendárne premostenie podľa architektonického návrhu Vladimíra Dedečka je stále epicentrom diskusie okolo galérie a z exkurzie po chodbách budovy sa stal ešte napínavejší slalom medzi stopami zabývanej fauny. Jeden dôležitý bod sa však zmenil. Rekonštrukcia SNG sa konečne a naozaj začína.

„Budem zbesilo rozkladať rukami a ukazovať vám, čo všetko sa bude meniť,“ začína sprievodcovský výklad na terase galérie jej riaditeľka Alexandra Kusá. Stretávame sa v nedeľu 17. januára – posledný deň, keď má šéfka SNG do galérie voľný prístup. Už nasledujúce ráno si budovu prevezmú stavebné firmy a aj sama riaditeľka sa bude musieť na návštevu svojej inštitúcie vopred ohlásiť. Pokiaľ však bude výsledok trojročnej rekonštrukcie za takmer 49 miliónov eur taký, ako Kusá nadšene opisuje, Bratislava dostane impozantnú staronovú dominantu a konečne sa skončí pätnásťročné provizórium prvej slovenskej galérie.

„Keď sa hovorí o rekonštrukcii, väčšina ľudí si myslí, že ide iba o to stále omieľané premostenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite