Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurotrasenie

.marína Gálisová .časopis .politika

Schengenský priestor bude možno čoskoro minulosťou. A dublinský systém podávania žiadostí o azyl sa odoberie do dejín zrejme už v marci. Niežeby si boli dôležitosťou rovné.

Ale bez nich to už bude celkom iná Európa.

Poplach sa strhol najmä na severe Európy, keď denník Financial Times uverejnil správu, že Brusel chystá závažné zmeny v systéme prijímania utečencov. Podľa FT by už v marci malo dôjsť k zrušeniu pravidla, podľa ktorého majú utečenci povinnosť žiadať o azyl v prvej krajine, na ktorej územie sa dostanú. V marci má Európska komisia zverejniť, aké konkrétne reformy dublinského systému pripravuje, ale Financial Times už teraz tvrdí, že medzi ne bude patriť aj zrušenie tohto základného pravidla.

Čo by to pre Európu znamenalo? Jej južné štáty by si vydýchli. Osobitne Taliansko, ktoré prinajmenšom desaťročie upozorňovalo na problém utečencov, čo sa na jeho územie dostávali po mori – ešte pred sýrskym konfliktom pochádzali predovšetkým z Afriky. Ale úľavu by pocítilo aj Grécko, ktoré od vypuknutia vojny v Sýrii rieši popri vlastných ekonomických a politických problémoch aj extrémne ťaživý nápor utečencov.

v Británii hrozí vzbura proti Únii

Súčasný dublinský systém má však svojich skalných fanúšikov. Severné štáty Európy by ho rady zachovali, nanajvýš mu dopriali mierne úpravy. No povinnosť utečenca požiadať o azyl v prvej krajine im vyhovuje – majú totiž v tomto kontexte výhodnejšiu polohu. Existujúci dublinský systém týmto krajinám umožňuje, ak sa na ich pôde ocitne utečenec, pátrať, v ktorej krajine vstúpil na európske územie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite