Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nespokojnosť vo vlastných radoch

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň vo svete

Najsilnejší odpor proti utečeneckej politike nemeckej spolkovej kancelárky pochádza z Kresťansko-sociálnej únie (CSU). Ide o bavorskú sesterskú stranu Merkelovej CDU.

A hlavnou tvárou CSU je jej predseda a bavorský krajinský premiér Horst Seehofer.

Minulý týždeň v utorok Seehofer počas neverejného prejavu nakrátko omdlel. Pritom malo ísť o jeho veľký týždeň. V juhobavorskom kúpeľnom komplexe Wildbad Kreuth sa Angela Merkel stretla s predstaviteľmi Seehoferovej Kresťansko-sociálnej únie. Nie je vylúčené, že na zdravotnom stave krajinského premiéra sa podpísali aj vlečúce sa naťahovačky so spolkovou kancelárkou týkajúce sa spôsobu, ako riešiť utečeneckú krízu. O dva dni neskôr si počas tlačovej konferencie novinári všimli Seehoferovu skľúčenosť a únavu. Utečenecká kríza ho vraj „nesmierne zaťažuje“.

Bavorsko je druhé medzi spolkovými krajinami v prijímaní utečencov. Registruje sa tu 16 percent migrantov, ktorí prišli do Nemecka. V mnohých ohľadoch ide tiež o najúspešnejšiu spolkovú krajinu. CSU tu nepretržite vládne od roku 1957 (väčšinou bez potreby koaličného partnera). Na Facebooku táto strana rada komunikuje prvenstvá Bavorska v najrôznejších nemeckých či medzinárodných ukazovateľoch životnej úrovne. No aj tento „slobodný štát“ (ako sa Bavorsko oficiálne nazýva) má len obmedzenú schopnosť absorbovať prichádzajúcich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite