Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie je ľahké byť Fatboy Slim

.filip Olšovský .časopis .kultúra

Kapela Hudba z Marsu sa po niekoľkoročnej prestávke vracia na scénu slovenským turné.

O tom, čo sa od predchádzajúcej éry zmenilo a čo od tohto návratu očakávať, sme sa bavili s frontmanom kapely Martinom „Štofom“ Štofejom.

poznáte kapelu LCD Soundsystem?

Jasné, v Dynamo Team ich berieme ako naše vzory.

a vnímate nejakú paralelu medzi ich návratom na scénu a comebackom Hudby z Marsu, ktoré sa odohrávajú v rovnakom čase a po približne rovnako dlhej prestávke?

Tak som sa nad tým ešte nezamýšľal. Vždy som ich vždy vnímal skôr v spojitosti s Dynamo Teamom. No keď to teraz takto počujem, tak asi áno, v niečom je príbeh Hudby z Marsu podobný.

pýtam sa aj preto, že LCD Soundsystem po ohlásení comebacku narazili aj na skupinu fanúšikov, ktorí sa cítili oklamaní kapelou, ktorá im nedávno tvrdila, že nadobro končí. Neobávate sa niečoho podobného?

Myslím si, že pri Hudbe z Marsu to nehrozí. Nikdy sme neohlásili koniec stopercentne a netvrdili sme, že nikdy viac. Fanúšikom sme odkazovali iba to, že teraz nehrávame a sme na Marse.

hovorili ste aj to, že vás už nebaví prenášať ťažké gitary a kombá. Preto vzniklo Dynamo Team. Čo sa zmenilo, že dnes tie gitary vláčite znova?

Zistil som, že nie je také ľahké byť Fatboy Slim. Že vôbec nie je ľahké produkovať elektronickú hudbu naživo a nie každý, kto začne hrať na elektronických mašinkách, má hneď úspech. Je to úplne iný svet, v ktorom sa inak pracuje s publikom. Hrá sa v odlišných hodinách, často až po polnoci a na konci pesničiek nie je potlesk. Hoci tá vízia bola na prvý pohľad lákavá, zistil som, že som dušou rokenrolista.

každý z vašich albumov je žánrovo odlišný. Akú hudbu vlastne teraz hrá Hudba z Marsu?

Zo všetkých albumov to najtanečnejšie. Trochu by som to prirovnal k Vidieku – veľa ľudí ich vníma ako takých „hop-hop srandistov“, pritom však majú kopec hĺbavejších piesní. To isté platí aj pre Hudbu z Marsu. Nie sme čisto zábavová kapela. Čo je rozmer, ktorý vnímam pri viacerých skupinách, ktoré idú v našich šľapajach – majú často iba jeden rozmer beániovej skákačky a chýba im aspoň kúsok čohosi mystického.

už v rozhovore, ktorý s vami .týždeň robil v lete roku 2013, ste tvrdili, že na Slovensku je v móde prázdny pop. Platí to aj dnes?

(Ticho.) Už asi nie som taký odborník na aktuálny slovenský pop. Ale vyvíja sa to celkom dobrým smerom. Som rád, že už nie sú v kurze tie ultrabolestné Desmody a dokonca aj v komerčnej sfére sledujem, že kapely začínajú byť trošku sviežejšie a mainstream nie je iba taký hardrockovo patetický, ako kedysi.

ktorým smerom sa uberajú vaše nové skladby?

Zatiaľ ich veľa nevzniklo. Urobili sme nový singel Partyzánska v takom asi očakávanom štýle. Ale inak momentálne necítim potrebu tvoriť nové skladby. Skôr mám pocit, že Hudba z Marsu má toho veľa neobjaveného.

to sú veci, ktoré vyšli aj na štúdiovkách či úplne neznáme piesne?

Mnohé z nich vyšli. Máme niektoré skladby, ktoré sa stali takmer až ľudovkami, ako napríklad Šakalík. No rovnako máme aj mnoho takých, o ktorých by ľudia nikdy nepovedali, že patria Hudbe z Marsu.

dvakrát ste sa zúčastnili v súťaži na Eurovízii. Ako dnes vnímate túto skúsenosť?

Pomohlo nám to. Nikdy sme sa neštylizovali do nejakej ťažko alternatívnej polohy. Trochu mi prekáža to rozdelenie na alternatívnu a komerciu. Na Západe to podľa mňa až tak nefunguje, napríklad také britské BBC Radio 1 hrá cez deň komerčnejšie a večer alternatívnejšie. Nás vtedy dosť ľudí z alternatívnej sféry odpísalo. Že sme príliš komerční a na niektoré festivaly sa už nehodíme. Napriek tomu to bola príležitosť zahrať si aj pred kamerami, čo sa dnes podarí už len ťažko.

bola by aj dnes reakcia alternatívnej scény taká podráždená alebo sa už toto rozdelenie zmiernilo?

Stále prevažuje to, že ľudia si na príslušnosti k alternatíve budujú svoju identitu. Čo je podľa mňa blbosť, lebo budovať si identitu na tom, že som nezávislák, svedčí skôr o slabom sebavedomí. A to sebavedomie ju u nás Slovákov stále také, že sa potrebuje formovať na nejakom vymedzení sa. Dobrý marketingový stratég to berie do úvahy. Ale my margetingoví stratégovia nie sme, všetko robíme spontánne.

Michal „Štofo“ Štofej/
je hudobník, spevák, skladateľ a frontman skupiny Hudba z Marsu. Spolu so svojou manželkou Luciou (a s umeleckým menom Mike Lark) vytvoril duo Dynamo Team. Ako Mike Lark vydal album 1977. Pochádza z Trnavy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite