Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto povedie učiteľov do štrajku?

.eva Čobejová .časopis .týždeň doma

Budúci týždeň možno ostanú niektoré slovenské školy zatvorené. Po sérii rôznych druhov štrajkov – učitelia už mali „dlhé nosy“, robili opatrovateľov, rozdávali svoju krv –

– prichádza ostrý štrajk.

Všetko to predtým bol iba akýsi folklór, ktorý nikto z kompetentných, dokonca ani oficiálne školské odbory, nebral vážne. A tak učitelia pochopili, že treba zvoliť väčší kaliber. Musia zavrieť školy, možno až potom sa verejnosť začne pýtať: A prečo sa toto deje? Nemala by s tým vláda niečo robiť? Nemala by tých učiteľov vypočuť?

V učiteľskom štrajku ide do tuhého. Pre Smer je to v predvolebnej kampani nepríjemná vec. Učitelia si nezvolili ideálny termín štrajku, emócie budú pár týždňov pred voľbami vybičované na maximum a Smer bude organizátorov štrajku spochybňovať, zhadzovať a obviňovať. Budú na to dostatočne pripravení? Závisí to aj od toho, akých budú mať lídrov.

Pripomeňme, že štrajkujúci lekári mali v roku 2011 na svojom čele silného vodcu – kontroverzného, no chladne pragmatického odborárskeho bosa Mariána Kollára. Sestričky vedie ambiciózna a odhodlaná Monika Kavecká. Na čele štrajkujúcich učiteľov však jednoznačný líder chýba. Vlastne vykryštalizovali sa až traja. Traja muži, hoci učiteľská komunita je prefeminizovaná. Logicky, práve muži, živitelia rodín, sa totiž cítia ako učitelia najviac frustrovaní.

Dejepisár Branislav Kočan z Bratislavy, telocvikár, biológ a zakladateľ Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi z Levíc a učiteľ hudby Vladimír Crmoman, domestikovaný Bratislavčan.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite