Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď obeť viní iné obete

.marína Gálisová .časopis .týždeň vo svete

Henriette Reker, starostka Kolína nad Rýnom, to nemá ľahké. Ako politička, aktivistka a žena, ktorá sa sama stala obeťou atentátu, ...

... musí reagovať na škandalózne násilie, čo sa na prelome rokov odohralo na kolínskej hlavnej stanici. A reaguje zle.

Silvestrovská noc na prelome rokov 2015 a 2016 bola v Kolíne nad Rýnom búrlivejšia, než bývalo zvykom. Pred hlavnou stanicou sa zišli Kolínčania, oslavy nového roka však nadobudli desivú príchuť. Zatiaľ vieme toľko, že gang okolo tisícky mužov podnikol na tomto priestore útok proti ženám, ktorý niesol veľa znakov vopred organizovaného násilného nájazdu.

Spomínaní muži napádali prítomné ženy, usilovali sa ich oddeliť od ich priateľov či rodín, brutálne ich obchytkávali a došlo najmenej k jednému znásilneniu. Mnoho žien zakúsilo nielen obťažovanie, ale boli počas neho aj okradnuté o osobné veci. Celá akcia násilníkov pôsobila veľmi koordinovaným dojmom – na rozdiel od reakcie policajtov, ktorí boli napriek všetkému schopní zadržať len pár podozrivých.

trauma pre celú spoločnosť

Sťažnosť na polícii podalo okolo stovky žien – a to ešte ťažko odhadnúť, koľko z nich nič nenahlásilo. Je totiž smutnou pravdou, že sexuálne násilie časť žien vôbec nehlási. Bráni im v tom prežitá trauma a úsilie čím skôr na ňu zabudnúť.

Hrôza, akú Kolín v takom rozsahu ešte nezažil, nepochybne spôsobila traumu celej nemeckej spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite