Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moderná star, moderný psychopat

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .časopis .kultúra

Na Nový rok mal premiéru špeciálny diel britského seriálu Sherlock Holmes. Seriálu, ktorý k legendárnej literárnej postave prilákal davy mladých fanúšikov ...

Na Nový rok mal premiéru špeciálny diel britského seriálu Sherlock Holmes. Seriálu, ktorý k legendárnej literárnej postave prilákal davy mladých fanúšikov a v priebehu niekoľkých minút stvoril dve superhviezdy.
Bolo to azda prvýkrát, keď sa pomýlil. Dovtedy s prehľadom riešil komplikované prípady a ohuroval svoje okolie. Bodaj by nie – volá sa predsa Sherlock Holmes a bezchybná dedukcia je už vyše storočie jeho značkou. Keď mu však do laboratória vošiel vystrašený metrosexuál Jim, podcenil ho. „Gej,“ zhodnotil krátkym pohľadom nový objav svojej kamarátky. Na to, aby zistil, ako veľmi sa mýlil, si musel ešte zopár dní počkať. Stálo to však za to.
Máloktorá scéna utkvela divákom po celom svete v pamäti tak, ako tá z konca prvej série najnovšej televíznej adaptácie klasickej detektívky. Sherlock Holmes a Jim Moriarty, synonymum vzťahu superhrdinu a zloducha, sa prvýkrát stretli tvárou v tvár. Vlastne po druhý raz, pretože keď sa o polnoci spoza rohu opustenej plavárne vynoril sám Moriarty, Sherlock na moment neveril vlastným očiam. Jim Moriarty, legendárna archnemesis Holmesovej existencie, si už stihol Holmesa premerať osobne v laboratóriu, kde mu zahral scénku hanblivého homosexuála. Akoby si Sherlock nezvykol, že časy sa menia. A ústrední nepriatelia sa už nestretávajú iba pri naškrobených partiách šachu.
Prepojiť tradíciu doylovského Sherlocka s moderným svetom sa tvorcom seriálu Stevenovi Moffatovi a Markovi Gatissovi podarilo dokonale. Sherlock má mobil, laptop a namiesto veľkej starodávnej lupy má malú antikorovú. Moriarty má zas k dispozícii vždy tie najmodernejšie zbrane. No režiséri sa zahrali s detailmi a podvedomím diváka. Sherlocka obliekli do obleku, síce moderného strihu, ale staroanglicky semišového. Jeho izba má síce televízor, ale aj starodávnu tapetu na stene a hnedé kožené kreslá. Aj keď Sherlock žije v tomto storočí, nie je ako ostatní. Až v modernom svete režiséri dokázali vyobraziť to, čo dokázal literárne iba sir Arthur Conan Doyle.
Diváci boli nadšení už po prvej odvysielanej časti. K mánii okolo predstaviteľa Sherlocka Benedicta Cumberbatcha, už aj tak bezprecedentnej, sa teda pridala ďalšia – tá okolo Jima Moriartyho v démonickom podaní Andrewa Scotta. Z ich spoločných scén sa stali pútnické miesta youtubu, na ktorom si ich fanúšikovia prehrávali v nekonečných slučkách. Scénu z plavárne predstihla azda už len scéna z konca druhej série, v ktorej sa obaja géniovia ocitli na streche londýnskej Nemocnice svätého Bartolomeja. Jej otvorený koniec a dvojročné čakanie na rozuzlenie podnietili tvorivosť fanúšikov. Keď britský premiér David Cameron koncom roka 2013 navštívil Čínu, najčastejším želaním miestnych údajne bolo, aby urýchlil vysielanie tretej série seriálu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite