Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O právnikovi medzi špiónmi

.peter Bálik .časopis .film

Po troch rokoch od svojho posledného filmu Lincoln sa americký režisér Steven Spilberg vrátil s novou drámou Most špiónov.

V hlavnej úlohe je Tom Hanks a scenár napísali bratia Coenovci. Môže taký film dopadnúť zle?

Názov filmu Bridge Of Spies nie je žiadnou metaforou. Most špiónov skutočne existuje. Volá sa Glienicker Brucke a spája Berlín s Postupimom. Počas studenej vojny sa na ňom uskutočnili výmeny zajatých špiónov medzi znepriatelenými mocnosťami USA a Sovietskym zväzom.

najstudenšia vojna

Americký režisér Steven Spielberg nikdy nebol filmárom, ktorý by sa vyjadroval v metaforách. Dôvod, prečo ho dejiny považujú za jedného z najlepších filmárov všetkých čias, je jednoduchý: vie vyrozprávať príbeh. Väčšinou ide o vymyslené príbehy. V jeho filmografii sa objavujú mimozemšťania, akční archeológovia alebo krvilačné príšery, ale popri tom Spielberg nakrúca aj filmy podľa skutočných udalostí. Do tejto kategórie patrí aj Most špiónov, v ktorom nás režisér prenesie do New Yorku päťdesiatych rokov. Svet sa obáva nukleárnej vojny, vzťahy medzi Západom a komunistickým blokom sú na bode mrazu. Kubánska kríza ešte nenastala, ale aj tak sa každý Američan ráno budí s obavou, že nad jeho mestom vybuchne atómová bomba. Deti v školách sú dusené propagandistickými filmami, zdá sa, že ďalší stret zbraní je neodvratný.

V atmosfére strachu sa vedie skrytá vojna špiónov z oboch mocností.

Každá strana sa o tej druhej snaží dozvedieť čo najviac a využíva rôzne spôsoby špionáže.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite