Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konjunktúra alebo ďalšia bublina?

.lukáš Krivošík .časopis .téma

V roku 2015 slovenská ekonomika rástla pomerne slušným tempom. Bude tento trend pokračovať aj v roku 2016? Čo čaká svet v hospodárskej oblasti a ako sa trendy na globálnej i národn

Z kantíny v centrále VÚB banky na Mlynských Nivách pôsobí Bratislava ako jedno veľké mravenisko. Vedľa sa dokončuje nový kancelársky komplex Twin City. V diaľke vedľa Slovenského národného divadla vyrástli ako huby po daždi dve obytné veže komplexu Panorama City. Do konca dekády má byť na Mlynských Nivách postavená aj nová autobusová stanica, ktorá nahradí tú súčasnú – neveľmi reprezentatívnu.

V hlavnom meste sa teda pohli developerské projekty, ktoré od krízy stáli. No nejde len o stavebný ošiaľ, ktorý je viditeľný voľným okom. V roku 2015 narástlo HDP Slovenska asi o 3,5 percenta. A s nezamestnanosťou na približne 11 percentách sme historicky asi prvýkrát poklesli k priemernej úrovni eurozóny. VÚB banka každý rok na jeho konci predstavuje verejnosti svoju prognózu na ďalší rok. S jej analytikom Zdenkom Štefanidesom sa zhovárame o tom, či nám vietor v plachtách vydrží.

Riziková Čína i geopolitika

„Veľkým otáznikom pre vývoj svetovej ekonomiky v roku 2016 budú rozvíjajúce sa trhy, najmä Čína,“ vysvetľuje Štefanides. „Súkromné zadlžovanie v rozvojových krajinách v pomere k veľkosti ich ekonomík sa počas posledných rokov odtrhlo z reťaze. Firmy i obyvatelia na seba nabrali obrovské úvery. A Čína sa podieľa viac ako polovicou na celkovom dlhu rozvojových krajín.“

Inými slovami, v Ázii sa zrejme nafukuje úverová bublina a je otázne, či sa z nej podarí čínskym súdruhom kontrolovane vypustiť vzduch, alebo praskne s rachotom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite