Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižný rok 2015

.elena Akácsová .anton Vydra .časopis .literatúra

Túto anketu pripravoval rok čo rok Juraj Kušnierik. Jeho úmyslom bolo, aby sa viac hovorilo o knihách, ktoré ľudí za uplynulý rok najviac zaujali.

V Jurajovej tradícii chceme aj naďalej pokračovať.

Knižný svet tvoria nielen samotné knihy, ale aj ľudia, ktorí s nimi pracujú: spisovatelia, vydavatelia, kníhkupci, ilustrátori a takisto čitatelia. Je to doslova komunita, a to bez ohľadu na to, v ktorom kníhkupectve sa stretáva. No a ako v každej komunite, aj tu sa dejú zaujímavé, radostné i smutné veci. Tie posledné poznačili knižný rok 2015 naozaj významne. Najmä marec bol v tom najsmutnejším obdobím: najskôr odišiel Terry Pratchett, tvorca Plochozeme. A potom krátko po sebe významné osobnosti ako český filozof Petr Vopěnka, dva dni nato Peter Pišťanek, za ním Kornel Földvári, potom básnik a nositeľ Nobelovej ceny Tomas Tranströmer a o deň neskôr Martin Porubjak. Tým sa to neskončilo. V roku 2015 sme sa rozlúčili aj s ďalšími: Braňo Hochel, Günter Grass, Ludvík Vaculík, Oliver Sacks, Árpád Göncz, André Glucksmann a nešťastného trinásteho novembra odišiel aj náš Juraj. Život každého z nich sa odohrával v blízkosti kníh. Dnes ich životy nemožno oceniť lepšie než práve čítaním.

No rok 2015 priniesol do knižného sveta aj veľa nádejí, že literatúra má stále čo povedať a vytvára svoj vlastný svet estetických hodnôt, imaginácie a dobrodružstva. Na Slovensku sa čoraz viac robia verejné čítačky s účasťou spisovateľov a básnikov, organizujú sa knižné festivaly ako BRaK či nedávny trnavský Ypsalon. V septembri si cenu Anasoft litera prevzala Veronika Šikulová za Medzerový plod. V novembri sa v bratislavskej Inchebe konal už etablovaný knižný veľtrh Bibliotéka. Stredoeurópske fórum privítalo svetové osobnosti literatúry ako Evu Hoffman, Bernharda Schlinka, Patrika Ouředníka, Pascala Brucknera, Viktora Jerofejeva, Adama Michnika, Martina C. Putnu a mnohých ďalších.

Na pultoch kníhkupectiev sa zjavilo množstvo zaujímavých kníh a prekladov a nás zaujímalo, ktoré z nich najviac zaujali ľudí, ktorých si v .týždni vážime. Preto sme im položili nasledujúce tri otázky:

1. Ktorá kniha vami tento rok najviac otriasla alebo vo vás vyvolala niečo dôležité?

2. Ktorá kniha vás tento rok osobitne potešila alebo vo vás vyvolala príjemný zážitok z čítania?

3. A ktorá pôvodná slovenská kniha vás v roku 2015 najviac zaujala?

Viackrát zaznelo meno Timothyho Snydera a jeho Čiernej zeme, ktorú prinieslo vydavateľstvo Premedia. Očakávane oslovila aj tohtoročná nositeľka Nobelovej ceny za literatúru, bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevičová. A viacerými otriasol Michel Houellebecq a jeho Podvolenie. Zo slovenských autorov to bol Ján Štrasser a jeho kniha rozhovorov s Altou Vášovou Sledoslov. Spomedzi vydavateľov najviac vystúpili do popredia Premedia a Absynt. Dajme však priestor tým, ktorým sme otázky položili.

tomáš Němeček, novinár

1. Timothy Snyder: Černá zem (Praha: Paseka/Prostor; slovenský preklad: Bratislava: Premedia). Tam, kde sa odstráni štát a nastolí sa priestor nikoho, môžu zločinci nakladať s ľuďmi celkom ľubovoľne.

2. Radek Kedroň: Operace Rath (Praha: Vyšehrad). Je to síce žáner „beletrizované policajné protokoly“, no tento rok sa mi zdá cenná každá kniha, ktorá je na strane pravdy proti lži.

fedor Gál

1. Tony Judt: Penzión spomienok (Salon); Timothy Snyder: Čierna zem (Premedia). Knihy, ktoré s mrazivou dôkladnosťou odhaľujú náš sklon páchať zlo. Nejaká zvrhlá ideológia – ako alibi na vraždenie, znásilňovanie a kradnutie – sa vždy nájde.

Na slovenskom trhu sa toho roku objavil malý zázrak – vydavateľstvo Absynt. Knihy, ktoré doposiaľ vydali, sú síce neveselé, no zato dôležité.

martin Ciel, filmový teoretik a kritik

1. Svetlana Alexijevičová: Doba z druhé ruky. Konec rudého člověka (Pistorius & Olšanská). Optimizmom a vierou v budúcnosť vás táto kniha mapujúca fenomén/koncept Homo sovieticus teda nenaplní, no dozviete sa naozaj mnoho. A nielen o Rusku. Aj o nás všetkých.

2. Edward St Aubyn: Marně hledám slov (Argo). Najzábavnejšia a zároveň najinteligentnejšia kniha o knihách, akú som v poslednom čase čítal.

elena Hidvéghyová-Yung, spisovateľka a prekladateľka

1. Beáta Panáková: Eros a Psyché (Perfekt). Kniha je mojou oázou v drsne pragmatickom svete. Lahodí oku i duši, je napísaná vznešeným štýlom, bez prímesi naftalínu. Je svieža a noblesná zároveň. Nachádzam v nej dokonalú súhru obsahu a formy: alegória, báj si to tak žiada.

patrik Krebs, principál Divadla bez domova

1. Marie Vágnerová, Ladislav Csémy, Jakub Marek: Bezdomovectví jako alternativní existence mladých lidí (Karolinum). Zrozumiteľná odborná kniha o téme, ktorej sa na Slovensku (v odbornej knižnej rovine) neveľmi venujeme. Na Karlovej univerzite sa našla vôľa i schopnosť vydať ju – paráda.

2. Björg Árnadóttir: Lake Mývatn (Stílvopnid). Netradičný turistický sprievodca s podtitulom Ľudia a miesta. Je najmä o jazere Mývatn, ktoré leží takmer 500 km od Reykjavíku.

gabriela Rakúsová, literárna kritička

1. Eugen Gindl: Čelom vzad, ozvena! Výber z reportáží 1971 – 2004 (F.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite