Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kladivo na teroristov

.iva Mrvová .časopis .fototéma

Eskalácia násilia na izraelsko-palestínskych hraniciach od októbra neutícha. Palestínske útoky nožmi pretrvávajú, pridávajú sa cielené zrážky autami.

Izrael v stave núdze povoláva špeciálne jednotky.

Píše sa rok 1948 a David Ben Gurion v srdci arabského regiónu vyhlasuje štát Izrael. Útok okolitých krajín prichádza okamžite. Izraelsko-arabská vojna trvá takmer rok, svoje domovy zo strachu opúšťa viac ako 700 000 Palestínčanov. Na konci prvého spoločného konfliktu židovský štát vníma riziko, ktoré svojím vznikom vyvolal a ktorému už bude sústavne čeliť. Na stole leží naliehavá otázka bezpečnosti.

V tomto období sa začína aj príbeh izraelskej pohraničnej polície. Magav, ako znie hebrejský názov jednotiek, vznikla ako súčasť izraelskej armády s primárnym cieľom operovať vo vidieckych oblastiach, ako aj pozdĺž krehkých hraníc a zaistiť tak bezpečnosť novovzniknutého štátu. Hneď sa začiatku sa určilo, že jednotky budú počas stavu núdze podliehať priamo veleniu Izraelských obranných síl. Prvýkrát sa tak stalo počas Suezskej krízy, ktorá však históriu Magav navždy poznačila.

teror v tichu

Spor o strategicky dôležitý prieplav poznačil masaker. Pohraničné jednotky mali počas konfliktu podľa rozkazu Izraelských obranných síl udržovať poriadok v neďalekých arabských dedinách Pásma Gazy. V rámci ochrany civilného obyvateľstva platil v určenom čase zákaz vychádzania. Presunul sa však na skoršiu hodinu. Viaceré jednotky Magav konali zodpovedne a dočasný pohyb obyvateľstva rešpektovali. Jeden z práporov pohraničnej polície však v arabskej dedine Kfar Qasim vzniknutý pohyb zrazu umlčal streľbou. Zomrelo 48 civilistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite