Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrí chlapci, zlí chlapci

.andrej Bán .tomáš Němeček .časopis .politika

Je to tak trochu zrkadlový obraz. O utečencoch (a moslimoch) podobne zmýšľa a hovorí slovenský premiér a český prezident. A naopak, český premiér a slovenský prezident.

O čom vypovedá „dvojička“ Fico – Zeman?

.nerobme z toho veľké závery, česká a slovenská verejná diskusia o migračnej kríze, jej tóny a akcenty sú dosť podobné. Aj keď nás môže tešiť, že tá česká debata je zásluhou Miloša Zemana ešte o niečo šťavnatejšia. Niekoľko podstatných rozdielov tu však je.

V prvom rade, na Slovensku budú o pár mesiacov parlamentné voľby a „monoteistický“ Smer, ktorý má v ruke všetky výkonné právomoci, teraz po Paríži ešte pritvrdzuje. Je to už obohratá pesnička, no treba ju zopakovať, pretože právnik Róbert Fico, zdá sa, doteraz nepochopil, čo mu to tí „svätuškári“, ako o nich výsmešne hovorí na svojom blogu na sme.sk, vlastne chcú povedať. Nejde iba o to, že ľudské práva nie sú ani v dnešnej ťažkej dobe, keď „je prvoradá bezpečnosť našich občanov“, prežitý a zastaraný koncept prístupu k svetu. Naopak, do istej miery pochopiteľné obmedzovanie slobôd musia politici občanom trpezlivo a dôsledne vysvetľovať práve s ohľadom na ľudské práva. A kto iný by to mal robiť, ak nie Fico, ktorý kedysi zastupoval Slovensko v konaniach pred Európskym súdom pre ľudské práva? Alebo dáme Smeru voľný mandát na vytvorenie policajného štátu?
V nedeľu 15. novembra, dva dni po teroristických útokoch v Paríži, Fico povedal, že monitorujeme všetkých moslimov. Tým dal najavo, že všetci
moslimovia – sú potenciálna hrozba. Isto, našli sa rôzni vykladači a zmierňovači jeho slov, aj šéf parlamentu Peter Pellegrini v RTVS či bezpečnostný analytik Ivo Samson, ktorí sú k nemu veľmi zhovievaví a empatickí, no na podstate kriminalizovania celej našej malej moslimskej komunity to nič nemení. Ficovo vykrúcanie sa, že všetky teroristické útoky v Európe v nedávnej dobe spáchali moslimovia, neobstojí.

paranoja bezvýznamných

Výkonné právomoci má v parlamentnej demokracii v rukách vláda, nie prezident. A Ficova vláda dva týždne po Paríži hekticky, v skrátenom konaní, dáva na schválenie balíček pätnástich zákonov antiteroristickej legislatívy z dielne Bezpečnostnej rady. Jej detaily o skrátených konaniach či predĺžených väzbách nie sú natoľko dôležité ako povaha a ciele. V prvom rade, aký zmysel má navýšenie rozpočtu pre 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline o 60 miliónov eur? Áno, je to užitočná a výnimočná vojenská jednotka, nasadzovaná do krajín, ako je Irak či Afganistan, no ako správne uvádza analytik Jaroslav Naď, s terorizmom na Slovensku nemá nič spoločné. Alebo pôjdu naši chlapci bojovať proti džihádistom z Daešu do Sýrie, ak sa, pravda, Západ a Rusko dohodnú na pozemnej operácii? Klobúk dole, ak sa tak stane a Fico svoje dávnejšie rétorické cvičenia o odhodlaní vojensky sa angažovať na Strednom východe (samozrejme, pod hlavičkou OSN, čo z princípu neumožní tvrdé vojenské akcie, iba mierové misie) potvrdí. No treba sa opýtať: je Slovensko pripravené na návrat našich chlapcov v cínových rakvách?
Slovensko sa teraz ocitlo spoločne so všetkými členskými krajinami NATO a ďalšími štátmi v ctihodnej spoločnosti globálnej „koalície diablov“ tak, ako ju zostavil spomínaný Daeš, čiže Islamský štát. Je to pre nás česť, byť nepriateľom zla, no má to aj isté súvislosti a dôsledky. Tým prvým je fakt, že naši vládni politici trpia paranojou bezvýznamných. Do zorného poľa rozlišovacej schopnosti džihádistov sa táto krajinka nedostane ani o rok ako predsednícka krajina EÚ.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite