Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tretia svetová vojna na dohľad?

.marína Gálisová .časopis .politika

Len čo Turecko zostrelilo ruské vojenské lietadlo Su-24 a začala sa slovná prestrelka medzi Ankarou a Moskvou, ...

... v globálnom povedomí sa prebudili obavy: Čo ak nás čaká nekontrolovateľné stupňovanie konfliktu veľmocí? Čo ak je toto začiatok tretej svetovej vojny?

Dnešné Rusko považuje Severoatlantickú alianciu za svojho nepriateľa, aj keď Kremeľ tento fakt ešte občas zabalí do diplomatických vyjadrení. Turecko je členom Severoatlantickej aliancie. Zostrelenie ruského vojenského lietadla by si teda v Kremli mohli vysvetliť ako útok Aliancie proti Rusku a vojensky naň reagovať. Ak takýto scenár niekomu pripadá prehnaný, nech si spomenie na silácke reči Putina, ako rýchlo je Rusko schopné vojensky obsadiť európske metropoly. A najmä na jeho činy – anexiu časti ukrajinského územia (Krymu) a to, ako udržiava konflikt na východnej Ukrajine.

mali Turci právo strieľať?

Naozaj to vyzeralo, že 24. novembra, keď ruský Suchoj po zásahu z tureckých stíhačiek F-16 klesol k zemi, sa svet ocitol nebezpečne blízko k tretiemu globálnemu konfliktu. Ozvali sa aj výčitky voči Turecku, že ho pomáha rozpútať.

Je to oprávnená kritika? Turecký premiér Ahmet Davutoglu dal rozkaz na zostrelenie cudzieho lietadla, ktoré narušilo turecký vzdušný priestor, aj keď nad ním letelo iba niekoľko sekúnd. (Hoci Rusi neskôr tvrdili, že Suchoj nad Tureckom vôbec neletel, záznam ukázal, že jeho trasa skutočne viedla nad cípom tureckého územia.)

Zostrelenie lietadla je, samozrejme, krajný krok. Mohlo by sa zdať, že Turci to v danej situácii prehnali – napokon, ruský stroj bol nad tureckým územím iba krátko. Dokonca aj z americkej strany sa ozvalo vyjadrenie Toma McInerneyho, bývalého zástupcu náčelníka štábu amerického vojenského letectva, že Turci sa dopustili vážnej chyby, keď lietadlo zostrelili. „Prezrel som si radarové záznamy. Ruské lietadlo bolo v tureckom vzdušnom priestore dvadsať až štyridsať sekúnd, nie viac... Turecká strana to odhadla nesprávne. Slúžil som na Aljaške v NORAD-e (Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany) a takýchto narušení priestoru tam zažili veľa... Lietadlo nevykonávalo nijaké útočné manévre voči danému teritóriu. Pravdepodobne to bolo z pilotovej strany konanie na hrane, ale len za to sa lietadlá nezostreľujú,“ vyjadril sa pre Fox News.

Generál McInerney však nespomenul, že to, čo urobili Turci, nevyplynulo iba z tejto konkrétnej situácie – z tých desiatok sekúnd, ktoré Su-24 skutočne strávilo nad tureckým územím. Pretože ani ten krátky prelet nebol nijakou ojedinelou akciou ruského letectva. Turecký vzdušný priestor Rusi narušili už niekoľkokrát – pilotovanými aj bezpilotovými lietadlami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite