Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vabank Moniky Kaveckej

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Bolo to na jeseň 2013, sedeli sme spolu v kaviarni v Rajeckých Tepliciach a viedli rozhovor. O práci, rodine, o pacientoch, ale aj o tom, ako oživiť spoločenstvo ľudí v obci.

Bola otvorená, priama, sebavedomá a vôbec sa netajila tým, že má vysoké ambície.
Monika Kavecká vtedy ešte pracovala ako sestra na oddelení žilinskej neurochirurgie, presnejšie na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na tomto komplikovanom oddelení s obrovskou zodpovednosťou si odkrútila dvadsať rokov. Svoju prácu milovala a nemala som pochybnosti, že byť v starostlivosti takejto šikovnej a zároveň empatickej sestry je pre každého pacienta šťastie.
Lenže Monika Kavecká už vtedy, v októbri 2013, hovorila úprimne o tom, že má aj iné ambície ako pracovať v nemocnici. Mala dve vcelku odrastené deti, podporu rodiny, a tak sa naplno vrhla do verejného života. Stala sa šéfkou novozaloženého a radikálnejšie nastaveného Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. Úspešne kandidovala do župného parlamentu. Sebavedomo pritom odmietla ponuky politických strán („nestotožňujem sa s politickými stranami), zohnala si podpisy a kandidovala ako nezávislá. O rok neskôr úspešne kandidovala za starostku v obci Kunerad, kde s rodinou žije. Overila si, že vie byť líderkou a zistila o sebe príjemnú vec: „Dokážem nadchnúť ľudí.“
Monika Kavecká sa teraz vložila do svojho najťažšieho boja – bojuje o lepšie ohodnotenie a postavenie sestier aj iných zdravotníckych pracovníkov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite