Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grófka aj na východe

.štefan Staviarsky .časopis .téma

Alžbeta Bátoriová mala väzby aj na Vranov nad Topľou na východe Slovenska, ako aj na hrad Čičva. Dňa 8. mája 1575 sa vo Vranove nad Topľou konala veľkolepá svadba Bátoriovej a

Alžbeta Bátoriová mala väzby aj na Vranov nad Topľou na východe Slovenska, ako aj na hrad Čičva. Dňa 8. mája 1575 sa vo Vranove nad Topľou konala veľkolepá svadba Bátoriovej a Františka Nádašdyho, na ktorej sa podľa písomných dokladov zúčastnilo až 4 500 svadobčanov.
Pozvaný na svadbu bol aj cisár Maximilián, ale ospravedlnil sa a mladomanželom poslal dar – pozlátený krčah za 200 zlatých, cisárovná pozlátenú čašu za 100 a vojvoda Rudolf čašu za 150 zlatých. Bližšie informácie o svadbe sa nezachovali.
Bohaté bolo veno pre mladomanželov. Alžbetino veno tvorilo panstvo Ečedu, Fűzer, Vranov nad Topľou, hrad Čičva, Bujak, Fagarosi, ale aj palác v Bratislave a Viedni, kaštieľ v Piešťanoch,    a po smrti brata Štefana jej pripadol aj hrad Devín. Čachtický hrad s panstvom získala až v roku 1569. Alžbeta sa striedavo zdržiavala na spomínaných majetkoch a niekoľkokrát prichádzala aj na východné Slovensko do Vranova a na hrad Čičva, ale jej hlavným  sídlom bol hrad a panstvo v maďarskom Šarvari, ktorého výstavba bola ukončená až po jej smrti v roku 1615. Bola kalvínka a na svojich sídlach sa stretávala s protestantskými humanistami a učiteľmi.

Alžbetin manžel František Nádašdy sa len zriedka zdržiaval doma a o všetko sa starala Alžbeta so svojím služobníctvom. Manžel veľa času trávil na bojiskách, alebo pri výkone svojich funkcií. Bol županom v troch stoliciach, magistrom kráľovských koniarov a radcom panovníka.
Od roku 1578 sa stal hlavným kapitánom uhorských vojsk. Pre jeho povahu ho Turci prezývali
"Čierny beg".     Z manželstva Alžbety a Františka sa narodili tri deti. Dcéra Anna sa v roku 1604 zasnúbila s Mikulášom Zrínskym a na jej svadbe bol prítomný aj palatín Juraj Thurzo. Mikuláš Zrínsky sa v roku 1608 stal kapitánom vojsk Zadunajska. Druhá dcéra – Katarína sa v roku 1610 vydala za Juraja Drugeta z Humenného, ktorý bol županom Zemplínskej stolice, a ich svadba sa konala v Čachticiach.  Podľa údajov vtedy vraj zomreli na hrade dve slúžky, čo sa neskôr vyšetrovalo. Syn Pavol sa oženil až po smrti svojich rodičov v roku 1620. Otec zomrel v roku 1604 a matka o desať rokov neskôr, v roku 1614.
Na honosnom kočiari sa prevážala grófka aj cez východné Slovensko a pritom údajne vraždila. Jej prvá cesta po smrti brata Štefana viedla cez Branisko a vtedy mala umučiť dve dievčatá. Tri dni ich vozila v kočiari a pochovala vraj za obcou Široké, kde aj nejaký čas pobudla.

Autor je publicista
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite