Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hračičky skutočných Bondov

.alexander Mravčák .časopis .kultúra

Bomba ukrytá v zubnej paste, hodinky strieľajúce laser, ohlušujúci prsteň alebo raketový batoh.

Vždy, keď je v najhoršom, Jamesa Bonda zachránia technické hračky, ktoré pre neho vyrába Divízia Q - vývojová divízia MI6.

Špiónske vynálezy patria k Jamesovi Bondovi rovnako ako jeho autá, obleky, zbrane a ženy. Do veľkej miery však nie sú filmovou fikciou a reálne špionážne zariadenia z minulosti sú často ešte zaujímavejšie.

Po skončení druhej svetovej vojny vznikol veľký dopyt po efektívnej špionáži. Tak ako narástol význam vojenských technológií, narástol aj význam ich krádeže a sabotáže. Veľmoci vynakladali obrovské úsilie, aby sa o svojom nepriateľovi dozvedeli čo najviac. Surreálny špionážny film pripomína zrejme najviac americký program Corona. Medzi rokmi 1959 a 1972 mali Američania na orbite satelity, ktoré fotili Sovietsky zväz a Čínu, filmy s detailnými fotografiami potom zhadzovali v kapsuliach na Zem a zachytávali ich lietadlami vo výške päťtisíc metrov nad morom.

kamery a mikrofóny

Technológie však ovplyvňovali aj pozemské aktivity a pomáhali skutočným Jamesom Bondom z éry studenej vojny. Jedným z najpopulárnejších vynálezov boli kamery, ktoré používali všetky zúčastnené strany. Ešte v roku 1945, krátko pred skončením vojny, vyvinul Kodak pre Office of Secret Service (OSS – predchodca CIA) fotoaparát vo veľkosti zápalkovej škatuľky. Malé zariadenie s rozmermi štyri krát šesť centimetrov dokázalo urobiť na jeden film 34 záberov pri veľkosti negatívu 14 milimetrov. Škatuľka bola oblepená falošnými etiketami v švédčine či japončine, čo zariadenie úspešne maskovalo ako zápalky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite