Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetky oči na synode

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Ak majú katolíci občas pocit, že ich médiá ignorujú, v poslednom období to rozhodne neplatilo. Synoda o rodine dokázala, že nič také ako čisto katolícke témy neexistuje.

Médiá komentovali priebeh synody aj dokument, ktorý občas mylne označili za jej závery, ako o dušu – a v tomto prípade je to viac než metafora. Tón a obsah komentárov vychádzali z toho, čo kto od synody očakával. Podľa očakávaní sa potom aj hodnotilo, či synoda „dosiahla pokrok“ alebo „pritakala spiatočníkom“.

Väčšina médií si so znepokojením všimla ostrú diskusiu, hĺbku názorových rozdielov medzi jednotlivými biskupmi a existenciu „frakcií“. Viacerí komentátori sa pozastavili nad viditeľnou „nejednotou cirkvi“ a našli sa takí, ktorí jej prorokovali schizmu.

dialóg so Satanom?

Ešte ďalej zašli takzvaní tradicionalisti, keď rovno dodávali, že schizma je v cirkvi už dávno. The Remnant, stránka tradicionalistov v USA, drsne uviedla: „Toto nebola synoda venovaná rodine. Bola to synoda zasvätená zničeniu rodiny. Tí z nás katolíkov, ktorí rodiny majú, neboli touto synodou povzbudení, len šokovaní a zradení.“ A dialóg na synode označil The Remnant za dialóg medzi „deťmi Božími a synmi Satana... Dialóg so Satanom nie je znakom živej cirkvi, ale pastierov, ktorí robia kompromisy.“

Seriózne články, samozrejme, nehúdli takúto apokalyptickú nôtu. Ale aj v tých umiernených prevládol obraz synody ako rozhádanej diskusnej arény, kde stál pápež František v opozícii voči biskupom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite