Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globálna seriálová jeseň

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Po odovzdávaní Emmy Awards sa naplno rozbehla globálna jesenná seriálová sezóna. Už etablované seriály odpremiérovali prvé epizódy aktuálnych sezón, ...

... a čo je podstatne dôležitejšie, o divácku priazeň sa ako každý rok začali uchádzať aj seriály celkom nové.
Dnes, po uvedení dvoch-troch epizód potenciálnych nových jesenných seriálových hitov, sa však zdá, že žiadny z nich, hoci sledovanosť sa ešte bude priebežne meniť, nejakú zásadnejšiu dieru do sveta neurobí. Pomery na trhu a vôbec, seriálová kultúra spojená s fenoménmi quality TV a binge-watchingu (pozeranie všetkých dielov seriálu na jeden záťah), sa totiž zmenili natoľko, že kedysi trend udávajúce seriály tzv. veľkej päťky (ABC, NBC, CBS, FOX a CW) dnes už definitívne stratili svoju pozíciu. – o konci dominantného postavenia The Big 5 sa pritom začalo vravieť už v roku 2013 – a viac ako na novú tvorbu sa sústreďujú na udržanie zavedených mainstreamových seriálových hitov.
Nie je to, samozrejme, celkom tak, skôr je pravdepodobnejšie, že aj veľká päťka sa jednoducho zmierila s faktom, že mainstream sa pomaly, ale iste začal rozpúšťať v žánrových seriáloch, ktoré majú síce menšiu sledovanosť, ale sú čoraz populárnejšie a navyše kontinuálne naberajú ďalších verných fanúšikov.

.iZombie
Vynikajúcim príkladom je seriál iZombie z produkcie CW, ktorý štartoval na jar a teraz prichádza s druhou sezónou. iZombie je z hľadiska mainstreamu ťažko akceptovateľný žánrový hybrid komédie, drámy, sci fi a krimi, ktorému však dominuje primárne hororová zombie. Študentka medicíny Liv, ktorá sa po búrlivom večierku síce prebudí, ale už ako mŕtva a aby sa udržala pri vedomí – o živote nehovorme, aj zombie majú nárok na politickú korektnosť – musí jesť ľudské mozgy. Keďže sa zamestná ako asistentka patológa, stravovanie nie je problém a bizarnou pridanou hodnotou je, že Liv s každým zjedeným mozgom prijíma i spomienky mŕtveho, čo sa mimoriadne hodí pri vyšetrovaní okolností jeho úmrtia. Výborné na iZombie je, že si udržiava divákov, ktorí seriál začali sledovať vyslovene vďaka bizarnej zápletke, zo zvedavosti, nepredpokladajúc, že by sa stali pravidelnými divákmi. Na druhej strane, iZombie je aj potvrdením mimoriadne dôležitého fenoménu seriálového autorstva, ktorý prakticky celý seriálový boom pomohol odštartovať. Ide totiž o autorský seriál Diane Ruggierovej a Roba Thomasa, ktorí onehdá získali davy fanúšikov ako tvorcovia Veronicy Mars.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite