Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Nina Simone vybuchla v Bratislave

.peter Bálik .časopis .kultúra

Nina Simone dorazila v roku 1981 na Bratislavskú lýru, ale nikdy nevystúpila. O tejto bizarnej udalosti koluje dodnes množstvo legiend, ...

... no .týždňu sa podarilo zistiť, ako to v skutočnosti bolo.
Na americkej internetovej televízii Netflix mal nedávno premiéru dokument What Happened, Miss Simone? o živote americkej legendárnej speváčky Niny Simone. Ide o jednu z najdôležitejších postáv americkej popmusic minulého storočia, aj keď na sklonku svojho života hrávala skôr po baroch a malých sálach. Bolo to hlavne preto, že jej kariéru poznačili mnohé problémy, ktoré vyplývali z jej rozorvaného života. Po odchode z USA žila istý čas v Libérii, odkiaľ sa začiatkom osemdesiatych rokov presťahovala do Švajčiarska. V tom čase bola Nina Simone, ktorá sa preslávila hitmi ako My Baby Just Cares For Me, To Be Young, Gifted and Black alebo Mississippi Goddam na dne. Nemala peniaze, veľa pila, drogovala a jej koncerty boli často poznačené nepredvídateľným správaním, vyplývajúcim z vážnych psychických problémov.

.pes v klietke
Približne v tom čase ju pozvali na Bratislavskú lýru. Zvykom bolo, že zahraničné hviezdy prichádzali do Bratislavy deň pred vystúpením. Na druhý deň odohrali koncert a na ďalší išli domov. Vtedy zahraniční hudobníci prichádzali letecky do Prahy, odkiaľ sa presunuli do Bratislavy. Simone sa však neukázala, hoci jej organizátori poslali všetky výlohy za letenky. „Začal som sa znepokojovať. Tak som chytil telefón a zavolal som jej agenta, ktorý mi dal súkromné číslo priamo do jej bytu,“ spomína po rokoch Peter Horák, ktorý mal na Lýre okrem iného na starosti aj komunikáciu so zahraničnými hviezdami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite