Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zrušme hranice! Úplne!

.alex Tabarrok .časopis .esej

Žiadna udržateľná morálna koncepcia nevníma cudzincov ako ľudí, ktorým neprináležia nijaké práva.

ani jedna z nich to nerobí tak, ako ľudia narodení na tom správnom mieste a v tom správnom čase.

Zacitujme Rousseaua: Človek sa narodil slobodný, no všade je v okovách. Ostnatý drôt, betónové múry a ozbrojené stráže držia ľudí už od ich narodenia v okovách národného štátu. Ale prečo? Argument za otvorené hranice je rovnako ekonomický, ako aj morálny. Všetci ľudia by mali mať slobodu presúvať sa kdekoľvek po Zemi, a to bez spútania vymyslenými čiarami, ktoré poznáme ako hranice.

Nie každé miesto na svete je rovnako vhodné na to, aby sa v ňom koncentrovala ekonomická činnosť. Štedrosť prírody je rozdelená nerovným spôsobom. Rozdiely v bohatstve a zisk, ktorý tieto rozdiely vytvárajú, ešte viac prehlbujú vlády, ktoré potláčajú podnikanie a podnecujú náboženskú neznášanlivosť, sexuálnu diskrimináciu a iné bigotnosti. Uzavreté hranice tieto neprávosti zlučujú do jednej masy, čím do miesta zabetónujú nerovnosť, a odsúdia tak svoje obete na život v biede.

Prevažná väčšina samozvaných prisťahovalcov chce aj o čosi viac než len vytvárať pre seba a svoje rodiny lepší život tým, že sa priblížia k ekonomickej šanci a budú tak mať účasť na mierovom, slobodnom trhu. No zákonodarcovia a hlavy štátov neraz potláčajú tieto sny štátom požehnaným násilím – nútenou repatriáciou, nedobrovoľnou väzbou a azda aj niečím horším. Súčasne však preukazujú slovnú podporu „prikrčeným masám, ktoré sa túžia voľne nadýchnuť“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite