Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša anketa: čo si o tom myslíte?

.časopis .téma

Politikov z koalície aj opozície, aj ďalších verejne známych ľudí, sme sa opýtali, čo si myslia dnes, takmer dva roky od vypuknutia kauzy Hedvigy Malinovej, o tomto prípade.

Politikov z koalície aj opozície, aj ďalších verejne známych ľudí, sme sa opýtali, čo si myslia dnes, takmer dva roky od vypuknutia kauzy Hedvigy Malinovej, o tomto prípade.

Robert Fico, predseda vlády
Neodpovedal.

Pavol Paška, predseda NR SR
Vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie v tejto sa veci sa k téme nebudem vyjadrovať.

Rafael Rafaj, predseda Poslaneckého klubu SNS
Opačne. Bola to predsa H. Malinová, ktorá prišla s istými tvrdeniami, ktoré postupne menila a ktoré vzbudili etnické aj politické vášne. Pre mňa sú dôležité nespochybniteľné forenzné a kriminalistické metódy, ktoré zatiaľ vyvracajú jej tvrdenia. Ukazuje sa * aj keď prípad nie je uzatvorený * že pridaná politická hodnota diskreditácie tejto vlády nevyšla tak, ako sa očakávalo.

Miroslav Jureňa, podpredseda HZDS
Celý prípad je záležitosťou nezávislých vyšetrovateľov, my sa k nemu preto nebudeme vyjadrovať.

Mikuláš Dzurinda, predseda SDKÚ
Je to prípad, ktorý stále, aj po dvoch rokoch, vyvoláva množstvo otáznikov. Považujem za zlý výsledok práce orgánov činných v trestnom konaní, že dnes nie sme o nič múdrejší, ako pred dvoma rokmi. Je to zlý výsledok príslušných inštitúcií, ktorý vyvoláva nové otázniky.

Ivan Mikloš, podpredseda SDKÚ:
Je to znepokojivé a poukazuje to na čudnú činnosť orgánov a inštitúcií, ktoré sú za to zodpovedné. Za neštandardné považujem už to, ako o celej kauze informovali predseda vlády a minister vnútra a ako sa ju politicky snažili doslova zneužiť. Táto kauza, ale aj kauza advokáta Ernesta Valka, vysielajú veľmi znepokojivé signály o spôsobe činnosti a o prepojeniach najvyšších vládnych činiteľov s orgánmi, ktoré by mali byť od politiky nezávislé.

Pál Csáky, predseda SMK
Je to zlyhanie právneho štátu a nevkusná mocenská hra proti Hedvige Malinovej. Zodpovednosť za to nesie predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Vo fungujúcej demokracii by za takúto kauzu mali odstúpiť.

Pavol Hrušovský, predseda KDH
Celý prípad je zahalený rúškom tajomstva. Je zlé, ak slovenské orgány nevedia vyriešiť už dva roky tento prípad, čo nám robí zlé meno doma i v zahraničí. Spôsobuje to pochybnosti o záujme a schopnosti nájsť a povedať pravdu.

Vladimír Palko, KDS
V kauze Hedviga Malinová je zrejmé jedno: minister Kaliňák si pred dvoma rokmi na tlačovke nehorázne vymýšľal dôkazy proti Malinovej. Je ľahučké dokázať to porovnaním
jeho tvrdení s tým, čo je vo vyšetrovacom spise. Do tých istých klamstiev namočil aj premiéra. Bohužiaľ, ja som si ministrove klamstvá overil až veľa mesiacov po incidente, keď záujem verejnosti poklesol. Prípad bol neuveriteľným zlyhaním ministra.

Eduard Chmelár, publicista
Pravdupovediac, neviem, čo si mám o tom myslieť. Bezprostredne po incidente som Hedvigu Malinovú verejne podporil na demonštrácii v Nitre. Po známej tlačovej konferencii ministra vnútra som však na okamih aj ja uveril, že Hedviga klamala. Dnes je v celom prípade toľko protichodných informácií, až mám podozrenie, že ide o zámerný chaos, že ide o spravodajskú hru.

Oľga Pietruchová, feministická aktivistka
Dosť ťažko sa mi k tomu vyjadruje, pretože z odstupu sú veci stále nejasné. Kauza bola jednoznačne politicky zneužitá. Podľa mňa je tu dôležitý iný aspekt, popri tom mediálnom cirkuse okolo Hedvigy unika skutočnosť, že okrem nej bolo ten istý rok spáchaných ďalších 188 napadnutí rasovo a etnicky motivovaných. Myslím, že keby sa polícia s rovnakou vervou, ako sa venovala dokazovaniu skutočnosti, že sa Hedvigin prípad vôbec nestal, venovali vyšetrovaniu ostatných nacionalistických napadnutí, oveľa viac z nich by bolo objasnených.
Kauza Hedviga, či už pravdivá, alebo nie, absolútne nič nemení na skutočnosti, že sa tu rozmáha násilie z nenávisti voči „iným". Akurát, že tí „iní" nemajú politickú stranu, ako mala Hedviga, ktorá by sa ich prípadov ujala, a preto je okolo nich ticho.

Ľubomír Feldek, spisovateľ
Ja hovorím to isté, čo som už napísal pred dvoma rokmi. Bez ohľadu na to, ako celá kauza dopadne, by každý Slovák mal povedať niečo pekné nejakej Maďarke.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite