Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlna za vlnou sa valí

.juraj Kušnierik .časopis .kultúra

Vo štvrtok, 2. októbra sa v bratislavských hudobných kluboch začne festival Waves. Pre slovenských hudobníkov je to šanca zaujať zahraničných profesionálov, pre hudobných fanúšikov zase spoznať kapely, ktoré veľké ešte len budú.

of Monsters and Men, Chvrches, Ásgeir, Ibey, José Gonzáles, Villagers, Anna Calvi, Sellah Sue... Všetky tieto veľké kapely a známi hudobníci svojho času vystupovali na showcase festivaloch. Mali sme tak možnosť vidieť ich v malých kluboch krátko predtým, než sa stali známymi, presunuli sa do veľkých sál a obsadili headlinové spoty letných hudobných festivalov. V minulosti sme za showcase festivalmi museli chodiť do zahraničia. Už tretíkrát budeme mať šancu vidieť niečo z budúcej veľkej európskej hudobnej scény v Bratislave.

.showcase? A načo?
Anglické slovo „showcase” doslova znamená výklad, výkladnú skriňu. Showcase festival je teda niečo ako prehliadka výkladov, kde namiesto sklenených vitrín vystupujú hudobníci. Je to stále ešte relatívne nový fenomén, ktorý priamo súvisí s krízou veľkých hudobných vydavateľstiev. Až do prvej polovice deväťdesiatych rokov bol základným hudobným artefaktom album. Kapely a speváci do jeho nahrávania investovali veľa energie, vydavateľstvá zase nezanedbateľné peniaze. Keď album vyšiel, hudobníci sa vydali na turné, ktoré malo podporiť jeho predaj. Dnes je to presne naopak. Kapela sa do širšieho povedomia dostáva živým hraním, vďaka ktorému sa jej hudba šíri na streamingových službách a sociálnych sieťach. Album potom slúži ako dokument určitej etapy v kariére kapely, ako príležitosť pre jej promotion a – najmä, ak vychádza v zaujímavej grafickej úprave na fyzickom nosiči – aj ako vhodný suvenír, ktorý si fanúšik zakúpi spolu s tričkom, odznakom či taškou po koncerte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite