Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednoduchý návod na dieťa

.eva Čobejová .časopis .literatúra

Občas sa to v našich končinách objaví. Niekto s opovrhnutím povie: „To je taká americká výchova!“ A myslí tým výchovu bez hraníc, výsledkom ktorej sú sebavedomé, drzé, nevychované deti, ktoré považujú seba za stred sveta.

žijeme občas v povýšeneckej predstave, že Američania nevedia vychovávať decká, rodičia im nakúpia kokakoly, čipsy a pustia telku. A učitelia im dovolia aj zbrane na laviciach. Ale potom stretnete deti od susedov či známych, ktoré chodili pár rokov do amerických škôl, a vidíte, že tie deti sú prirodzene sebavedomé, neboja sa sformulovať svoj názor, vysloviť ho, ale zároveň majú rešpekt a presne poznajú hranice. A vtedy pochopíte, že americká výchova nemusí byť len synonymom rozmaznaných sebeckých detí.

.ako deti chváliť
Na našom trhu sa už objavila séria kníh od rešpektovaných amerických pedagogičiek Adele Faber a Elaine Mazlish, ktoré sa špecializujú na komunikáciu medzi deťmi a dospelými. Ich knihy sa stali v dobrom zmysle slova bestsellermi. V slovenčine už vyšli ich knihy Ako hovoriť, aby nás deti počúvali, Súrodenci bez rivality a Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali. Novinkou na našom trhu je kniha Ako hovoriť s deťmi, aby sa lepšie učili doma aj v škole. Opäť je to akýsi paperback, v ktorom ani tentoraz nechýbajú obrázky a rady odborníčok vtesnané do jednoduchých odporúčaní.

Tie brožúrky pripomínajú skôr pracovný zošit pre rodičov či učiteľov ako klasické knihy. Niektorí čitatelia sa môžu aj nahnevať, že sa autorky takmer vôbec neodvolávajú na výskumy, neprinášajú štatistiky, vedecké zistenia. Je to také až podozrivo jednoduché, aby to mohlo fungovať. Také lapidárne, až to čitateľa mierne uráža.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite