Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stratení kdesi v Európe

.andrej Bán .časopis .politika

V uplynulých dňoch sa na trasách medzi Srbskom, Chorvátskom, Slovinskom, Maďarskom a Rakúskom po uzavretí maďarsko-srbských hraníc ocitli desiatky tisícov utečencov. Správy sa menili každú minútu.

tie čísla sú ohromujúce. Iba Chorvátsko, ktoré je zrejme aktuálnou migračnou vlnou najviac postihnuté, uvádza, že cez jeho územie v priebehu týždňa prešlo 44-tisíc ľudí. Exodus z východu nadobudol také rozmery, že táto krajina, ale aj ostatné krajiny na trase už rezignovali na čokoľvek: na ochranu hraníc aj na registráciu ilegálnych migrantov. Dokonca samotné vlády organizujú prevoz týchto ľudí na hranice susedných štátov, len aby sa ich zbavili. Robia to s vedomím, že aj tak chcú ísť takmer všetci do Nemecka.

.neúčinný plot
To, čo ostatní a najmä maďarský premiér Viktor Orbán oprávnene vytýkajú dlhodobo Grécku, že nechráni vonkajšie hranice Schengenu a utečencov nechá slobodne prejsť bez registrácie cez svoje územie, robia teraz všetci. Niet koho kam vrátiť, pretože nikto nikoho neregistruje. Všetky krajiny na migračnej trase pochopili, že iná možnosť v situácii týchto rozmerov nie je. Pravda, ak nechcú vyvolať konflikty a násilnosti ako Orbán plotom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite