Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naši novinári a zabávači

.martin Hanus .časopis .téma

Ako hodnotili naši komentátori výsledky írskeho referenda? Rétorika predstaviteľov Bruselu a niektorých štátov EÚ, že Lisabonská zmluva je nadovšetko a musí byť ratifikovaná bez ohľadu na Írov, sa u nás veľmi neujala.

Ako hodnotili naši komentátori výsledky írskeho referenda? Rétorika predstaviteľov Bruselu a niektorých štátov EÚ, že Lisabonská zmluva je nadovšetko a musí byť ratifikovaná bez ohľadu na Írov, sa u nás veľmi neujala.
Peter Morvay na titulnej strane denníka SME kritizoval „osvietené“ elity, „ktoré sa snažia svoje predstavy o budúcej Európe presadiť stoj čo stoj bez toho, aby im do toho ľud, ktorým sa neustále oháňajú, príliš neplietol“. Komentátor SME a náš spolupracovník Peter Schutz na stránkach denníka glosoval, že „pád reformnej zmluvy nie je koncom dejín, hoci politická reklama, najmä teraz pred summitom, bude presviedčať o opaku. Aby sa dalo uveriť, museli by najprv vysvetliť, aký je súvis medzi odmietnutou zmluvou a lepším životom Európanov“. Od skeptických hlasov voči eurozmluve sa v denníku značne odlíšil zástupca šéfredaktora SME Lukáš Fila, podľa ktorého sa v írskom referende rozhodovalo o tom, či budú „čínsky drak, ruský medveď a iránske jadrové hlavice o pár rokov počúvať, čo im Európa rozpráva“.
Fila si myslí, že Lisabonská zmluva je dobrým a nevyhnutným krokom na ceste európskej integrácie. „Azda na nej Íri, ktorí z nej doteraz ťažili ešte viac ako my, nenarobili priveľké škody,“ zakončil svoj text Fila.
Správanie EÚ podrobil ostrej kritike komentátor Pravdy Dag Daniš: „Z Bruselu sa ozýva buď alibizmus, ktorý Írov uráža tvrdením, že sa nič nestalo... , alebo arogancia. Tretí postoj, ktorý vyzýva úniu, aby si priznala problém a rešpektovala svoje vlastné pravidlá hry, je zatiaľ potláčaný. V mene ‚integrácie´.“
Zábavné kolo na záver: Michal Havran ml. sa na serveri www.jetotak.sk v článku Keltský súmrak pomerne hlboko zamyslel nad írskou dušou: „Zigmund Freud bol presvedčený, že keltské vedomie a podvedomie nereaguje na psychoanalýzu. Je teda zbytočné zaoberať sa príčinami, ktoré viedli k odmietnutiu Lisabonskej zmluvy v krajine, ktorá predtým zavrhla dohodu z Nice.“ Havran na serveri, ktorý podľa vlastných slov bojuje proti „civilizačnej pýche“ Západu a pokúša sa „o návrat politického humanizmu do verejného života“, Írom ešte pridal: „Koniec koncov,  dodnes nikto nevysvetlil, prečo mala ezoterická spoločnosť Aleistera Crowleyho Zlatý úsvit najviac írskych členov – Bram Stokera, Williama Butlera Yeatsa a ďalších.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite