Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Červená minulosť, sivá budúcnosť

.filip Olšovský .časopis .architektúra

Niektorí ju volajú Veľká či jednoducho Petržalská. Najčastejšie však Červená. Je v tom kus irónie. Pošta číslo 55 na petržalskej Furdekovej ulici je totiž už zopár rokov sivá. A nájde sa len zopár ľudí, ktorým tento paradox prekáža.

Po červenej farbe zostali len drobné plochy v okolí okien a vchodu do budovy. Napriek tomu ju stále veľa Petržalčanov podvedome používa ako záchytný bod. A najčastejšie sa pri tom odvoláva práve na jej červenú fasádu. „Aj keď som sa minule viezol taxíkom, taxikár nepoznal názov ulice, ale na Červenú poštu reagoval hneď,“ hovorí Filip Bielek. Práve on patrí k skupine tých, ktorí sa stále odmietajú zmieriť s necitlivou prestavbou budovy spred štyroch rokov. Okrem ikonickej farby pri nej pošta úplne stratila aj svoju hlavnú dominantu – veľký nápis Pošta, ktorý bol na priečelí vytvorený z lamiel objímajúcich celú budovu. Namiesto neho dnes do priestoru svieti holá fasáda budovy, o ktorú sa pošta delí s vysokou školou a bankou. „Uznávam, že tá budova mohla byť po toľkých rokoch nefunkčná. Aj rekonštruovať sa však dá s citom. Bavíme sa tu predsa o výtvarnom diele. Ak by mne niekto zničil sochu, bolo by to to isté, ako keď autorke tejto budovy zničili tú poštu,” dodáva mladý sochár, ktorý nezostáva iba pri slovách.
Najprv do projektu Mestské zásahy prihlásil svoj projekt, v ktorom upozorňuje na znehodnocovanie estetických a architektonických kvalít stavieb druhej polovice 20. storočia. Cez leto pre zmenu pracoval na konštrukcii, ktorou by na poštu aspoň dočasne vrátil pôvodný nápis.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite