Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Labouristi prestávajú byť štandardnou stranou

.marína Gálisová .časopis .profil

Prekvapivé zvolenie Jeremyho Corbyna do čela britských labouristov vyvolalo rozpaky ešte aj v ľavej časti politického spektra. Jeremy Corbyn môže totiž svoju stranu pochovať – a to aj v prípade, že jej v budúcich parlamentných voľbách zabezpečí slušný zisk.

Niektorí labouristi tvrdia, že takého politika, ako je Corbyn, teraz strana potrebuje, a netreba sa im veľmi diviť. Sú zúfalí. Labour Party v tohoročných parlamentných voľbách nepekne pohorela, hoci očakávala víťazstvo. K tomu ju mal doviesť charizmatický mladý líder Ed Miliband, lenže jeho stratégia nevyšla a hneď po oznámení volebných výsledkov podal demisiu. Strana sa pustila do hľadania nového lídra a po niekoľkých mesiacoch sporov, keď si v najhorších momentoch verejne prepierala najšpinavšiu bielizeň, dospela k jednému menu: Jeremy Corbyn.

.príliš ľavý kandidát?
Jeremy Corbyn nebol očakávanou voľbou. Pôvodne sa nemal dostať ani do najužšieho výberu kandidátov, ale dostal dôveru niekoľkých labouristických poslancov, ktorí mu ju poskytli v podstate iba preto, aby „rozšírili názorové spektrum predvolebnej diskusie“. Títo poslanci sa asi prví začudovali, keď Corbyn zvíťazil s takmer 60 percentami hlasov. Corbynov triumf možno čiastočne vysvetliť aj zmenou volebných pravidiel. Podľa tých nových mohli pri voľbe lídra strany hlasovať aj ľudia, ktorí nie sú jej členmi – za poplatok tri libry. Labour Party tak vpustila do svojich rozhodovacích mechanizmov ľudové nálady. Ale aj v samotnej strane sa nálady zmenili.
Corbyn stelesňuje jej extra ľavé krídlo (nie extrémne ľavé, aspoň zatiaľ).
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite