Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko otvorilo náruč

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Nemci na čele so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou sa najskôr rozhodli otvoriť svoje srdcia i krajinu utečencom zo Sýrie. No už o pár dní neskôr zavádzali kontroly na hraniciach s Rakúskom. Čo sa skrýva za zmätočne pôsobiacou politikou Berlína?

„Poviem to celkom jednoducho, Nemecko je silná krajina,“ vyhlásila spolková kancelárka Angela Merkel na pravidelnej letnej tlačovej konferencii 31. augusta. Hoci sa rozoberali aj iné témy, dominovala najmä otázka migrantov. O schopnosti krajiny zvládať prívalovú vlnu kancelárka vyhlásila: „Už sme dokázali mnohé a zvládneme aj toto. A keď sa na ceste objavia prekážky, prosto ich prekonáme.“ Merkelovej nekompromisné slová zarezonovali po celom svete. Žiadne brnkanie na strunu obáv verejnosti, žiadne pestovanie národnej sebaľútosti. Naopak, odvážny apel na nemecké sebavedomie pri zvládaní výziev. Merkelová prejavila neobvyklé politické vodcovstvo, obsahujúce potenciál strhnúť na pohostinný postoj aj skeptikov či váhavcov. Zdalo sa, že spolková kancelárka na chvíľu prerástla svoj tieň.

.milosrdná matka
Podľa ustanovení Dublinského dohovoru by sa utečenci mali registrovať a žiadať o azyl tam, kde prvýkrát vstúpia na územie Európskej únie. No konfrontačné scény na macedónsko-srbských či srbsko-maďarských hraniciach v kombinácii s obrazmi bezprizorných utečencov na vlakovej stanici v Budapešti viedli k faktickému neuplatňovaniu pravidiel. Spolkové úrady oznámili, že utečencov predbežne nebudú vracať do krajín, kde boli po prvý raz zaregistrovaní.
Nemeckí politici, samozrejme, po celý čas prízvukovali, že dohovor z Dublinu je naďalej v platnosti, no napokon asi aj pre tradičné azylové postupy viac platia slová Angely Merkelovej prednesené na spomenutej tlačovej konferencii: „Nemecká dôslednosť je super, no teraz je potrebná nemecká flexibilita.“ Spolková vláda vyslala signál, že utečencov pred sýrskou občianskou vojnou prichýli. Davy sa teda vydali do zasľúbenej zeme. Zrazu celý svet sledoval výjavy s nadšenými tvárami Sýrčanov, ktorí opúšťali Maďarsko skandujúc: „Germany, Germany!“ Na internete ľudia s blízkovýchodným pozadím zdieľali obrázky kancelárky doplnené nápismi v arabčine, ktoré Merkelovú označujú za „milosrdnú matku“ – alebo v nedokonalej nemčine písané slová „ľúbime ťa“. Magazín Spiegel cituje jeden príspevok Sýrčana na twitteri: „Mám slzy v očiach. Nemci sú milosrdnejší než naši arabskí bratia.“ Bohaté ropné štáty okolo Perzského zálivu sú pri pomoci v utečeneckej kríze mimoriadne zdržanlivé. No Saudská Arábia podľa správy, ktorú z libanonských novín al Diyar prevzali viaceré svetové médiá, mala ponúknuť Nemecku financovanie dvesto nových mešít. „Namiesto stavby mešít by Saudská Arábia mala radšej prijímať utečencov a prestať s financovaním Islamského štátu,“ odkázal do Rijádu podpredseda Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet.
Množia sa aj správy o prisťahovalcoch, ktorí z vďačnosti dávajú svojim práve narodeným dcérkam meno Angela. Bulvárny BILD prináša príbeh 26-ročnej Ophylie Adé z Ghany, ktorá svojej dcérke dala krstné meno „Angela Merkel“. Na príslušnej matrike v Hannoveri vraj úradník nemal žiadne námietky.
Na vlne pohostinnosti voči sýrskym utečencom sa však zvezie všelikto. Počas prvej polovice roka až 40 percent žiadostí o azyl v Nemecku pochádzalo od ľudí zo západného Balkánu. No v Kosove, Albánsku ani v Černej Hore žiadna vojna nie je. Len na porovnanie: O azyl v Spolkovej republike za prvý polrok oficiálne požiadalo 31-tisíc Sýrčanov, ale takisto 31-tisíc obyvateľov Kosova. Nemecká vládna koalícia kresťanských a sociálnych demokratov chce krajiny západného Balkánu vyhlásiť za bezpečné. No aby ich obyvatelia neutekali do Nemecka nelegálne, plánuje Berlín pustiť na pracovný trh každého, kto sa preukáže pracovnou zmluvou u nemeckého zamestnávateľa.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite