Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemci znovu robia dejiny

.marína Gálisová .časopis .politika

Nemecko patrí k preferovaným cieľom utečencov a ku krajinám, ktoré ich najochotnejšie prijímajú. Z prísnej Angely Merkelovej je zrazu patrónka ľudí na úteku. Až 88 percent Nemcov sa niečím podieľa na pomoci utečencom. Nezrazí sa táto vlna ľudskosti s tvrdou realitou?

To, čo Nemecko robí v utečeneckej kríze, nemá v Európskej únii obdobu. Vlani prijalo vyše dvestotisíc utečencov, tento rok ich očakáva až osemstotisíc. Nemecká kancelárka svojimi ústretovými vyhláseniami prakticky zaručila, že každý človek, utekajúci pred sýrskou občianskou vojnou, bude v jej krajine prijatý. Ale nie je to len aktivita zhora.
Bežní Nemci sa usilujú, ako môžu, aby prispeli svojím dielom. Podľa prieskumu televízie ARD-DeutschlandTrend sa osemdesiatosem percent respondentov zapojilo do pomoci utečencom – venujú im svoje peniaze, čas, vozia materiálnu pomoc, pracujú ako dobrovoľníci, asistujú pri vypĺňaní úradných tlačív, vozia utečencov na úrady, uľahčujú ich deťom vstup do školy a vykonávajú nespočetné množstvo ďalších činností, ktorými dávajú najavo, že sa s veľkodušnosťou svojej kancelárky napokon stotožnili. Treba dodať, že v tom istom prieskume sa objavil aj iný údaj – 38 percent respondentov sa stále obáva islamizácie. Ale práve prienik týchto dvoch zistených čísel je zaujímavý – ukazuje totiž, že nemálo ľudí v Nemecku má síce pochopiteľné obavy, ale pred utrpením jednotlivcov nedokážu zavrieť oči. Zmobilizovali v sebe ľudskosť.

.matka Angela a morálny dlh
Od samého začiatku však situácia celkom takto nevyzerala. Nemecko dlho s nedôverou a obavami počúvalo požiadavky stredomorských krajín Európskej únie, ich výstrahy, že nápor utečencov samy nezvládnu. Pripomínalo týmto štátom povinnosti vyplývajúce z európskeho práva, zdôrazňovalo, že ľudia, ktorí k brehom Európy prichádzajú žiadať o azyl, musia svoju žiadosť registrovať v krajine prvého kontaktu a tam aj čakať na jej vybavenie. Navyše, Nemecko riešilo aj prichádzajúcich ľudí z Balkánu – Kosova i Srbska. Balkánske krajiny sú však v nemeckom azylovom postupe evidované ako „bezpečné“, a teda s osobami, ktoré sú vnímané ako výhradne ekonomickí migranti.
Až po tom, čo svedomím sveta otriasli fotografie utopeného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, vyhlásila nemecká kancelárka pre sýrskych utečencov prakticky voľnú cestu do nemeckého azylu. Minulú sobotu prepravila rakúska železničná spoločnosť ÖBB z Maďarska do Nemecka 11-tisíc utečencov, pre ktorých vypravila 40 vlakov, v nedeľu opäť podobné množstvo.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite