Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša sedembolestná

.tomáš Hupka .časopis .téma

„Hľa, tvoja matka,“ povedal Ježiš Kristus na kríži svojmu učeníkovi Jánovi. Nebol to však len pokyn, aby sa učeník postaral o Máriu. Ježiš tým ustanovil Máriu za matku všetkých kresťanov a žiadal, aby sa jej dostávalo úcty. Na Slovensku je mariánsky kult stále veľmi silný.

Mária nebola len symbolom materstva, lásky či viery, ale veriaci kresťania ju veľmi skoro začali vnímať aj ako svoju ochrankyňu, pomocnicu a orodovkyňu – teda ako osobu, ktorá dokáže vyprosiť u svojho syna veľa milosti. Úcta k Panne Márii silnela vždy v časoch, keď kresťania prechádzali ťažkými časmi, teda v čase moru, vojen, hladomoru či národnostného útlaku. V ťažkých časoch sa kresťania modlili k svojej nebeskej matke a prosili ju o pomoc či ochranu. Najmä ženy, ktoré zažívali bolesť zo straty dieťaťa, muža či z nemožnosti postarať sa o svoju rodinu, videli v Panne Márii ženu, ktorá si prešla podobnou skúsenosťou.

Jej schopnosť znášať utrpenie bola inšpirujúca. A to nielen v staroveku či stredoveku. Aj veľa mladých moderných ľudí používajúcich mobily či internet stále celkom prirodzene vzdáva Panne Márii úctu a putuje na mariánske pútnické miesta. Na Slovensku stále nejde len o vec zvyku či tradície, ale o celkom živú záležitosť. Vidíme to v Šaštíne, v Levoči, v Marianke, na Starých Horách, v Turzovke - Živčákovej či v Litmanovej.

Mariánska úcta nie je vo všetkých kresťanských krajinách taká silná, ako to vidíme u nás. Silná je v slovanských krajinách, v strednej Európe, ale aj v tomto našom priestore sa Slovensko svojím prežívaním mariánskej úcty vymyká z priemeru. Súvisí to najmä s ľudovou zbožnosťou, ktorá je pre túto krajinu stále typická, a ku ktorej mariánska úcta prirodzene patrí. Ale sú tu aj historické dôvody, prečo má mariánska úcta na Slovensku také hlboké korene.

.mariánsky ctiteľ
Počiatky mariánskej úcty sú spojené už so šírením kresťanstva na našom území. Keď Pribina musel opustiť Nitrianske kniežatstvo a stal sa vládcom v Blatenskom kniežatstve, dal tu postaviť kostol zasvätený Márii. Je preto pravdepodobné, že pri šírení kresťanstva na našom území sa šírila aj mariánska úcta. V slovanskej mytológií zohrávala dôležitú úlohu Matka Zem. Zrejme preto niektorá z prvých kresťanských misií nadviazala na túto úctu a ponúkla miestnym ľuďom obraz Márie ako matky.

To, že mariánska úcta nebola len okrajovou záležitosťou, dokazuje aj ďalšia skutočnosť – Márii bol zasvätený hlavný chrám na Veľkej Morave – teda duchovné centrum ríše.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite