Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zasiahne Rusko v Sýrii?

.marína Gálisová .časopis .politika

Sýrska občianska vojna je ako tragické perpetuum mobile. Tí, ktorí dúfali, že sa skončí bez zásahu zvonku a priveľmi nepresiahne hranice Sýrie, sa prerátali. Európa aj USA vidia, že niečo robiť treba. Európe to pripomenuli utečenci. Spojeným štátom zase Moskva.

Minulý týždeň sa roztrhlo vrece so správami o nových tisíckach utečencov, ktorých príbehy sú čoraz tragickejšie. Zúfalstvo prinútilo aj médiá na nebývalý aktivistický čin – uverejnili fotografiu utopeného trojročného sýrskeho chlapčeka, utečenca, na európskom pobreží. Dieťaťa, ktorého jedinou vinou bolo, že sa narodilo uprostred zúriacej vojny.
No aj ďalšie novinky súvisiace so Sýriou boli znepokojivé, hoci ich význam zrejme začneme vnímať až časom. Začína to totiž vyzerať, že Rusko sa rozhodlo do diania v Sýrii opäť zasiahnuť – tentoraz priamo vojensky. Bez toho, aby o tom vedela Bezpečnostná rada OSN alebo krajiny, s ktorými Rusko pri riešení sýrskej krízy podľa vlastných opakovaných tvrdení spolupracuje. A bez toho, aby sa k tomu sama Moskva oficiálne priznala.

.čo lieta nad Sýriou
Sýrska štátna televízia vysielala zábery na ruských vojakov a obrnené vozidlá, ktoré bojujú na strane jednotiek Baššára al-Asada v Latakii. Navyše boli zverejnené aj fotografie ruskej vojnovej lode Nikolaj Filčenkov, patriacej k ruskej Čiernomorskej flotile, ako sa cez Bosporskú úžinu plaví popri Istanbule smerom na juh. Podľa záberov bola viditeľne naložená vojenskou technikou – boli tam nákladiaky Kamaz, známe z Ukrajiny, a najmenej štyri obrnené vozidlá BTR.
Oryx Blog, ktorý sleduje vývoj na Strednom východe, priniesol informácie, že BTR-82A bojovalo pri ofenzíve, ktorú vedú Asadove vojská voči povstalcom v Latakii. Oryx Blog priniesol aj záznam z rozhovoru vedeného v ruštine, získaného pri Latakii ešte v auguste.
Čo sa týka vozidiel BTR, boli do Sýrie vyslané aj ako súčasť dohody o odstránení chemických zbraní, teda môže sa argumentovať, že na mierové účely. Tieto BTR však nemali kamuflážové sfarbenie, boli zelenej farby a bez taktického označenia. Toto konkrétne vozidlo BTR-82A, videné a zachytené pri Latakii, malo kamufláž a číslo 111.
Iné správy, ktoré citovala agentúra AFP, ale označila ich ako zatiaľ nepotvrdené (pochádzali totiž z twitterového konta skupiny sunnitskej militantnej skupiny Džabát Al-Nusra), uvádzali, že do Sýrie pravdepodobne prileteli aj stroje Suchoj 34, vyspelé ruské stíhacie bombardéry a útočné lietadlá štyriapoltej generácie.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite