Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Triumf slova nad telom?

.roman Joch .časopis .téma

Ešte pred polrokom sa zdalo, že Hillary Clintonová je nezastaviteľná. A

Ešte pred polrokom sa zdalo, že Hillary Clintonová je nezastaviteľná. A potom sa objavil zázračný chlapec z južného Chicaga a zastavil ju. Na federálnej úrovni je politikom ani nie štyri roky – za senátora bol zvolený v roku 2004 a ešte neslúžil ani jedno celé volebné obdobie –, ale už získal demokratickú nomináciu na prezidenta.
Ba čo viac, vyvoval masové šialenstvo.

Kto je ten zázračný chlapec Barack Obama, ktorý tak pekne hovorí o nádeji a zmene? Dobrý rečník, to zaiste, ale jeho obraz začína dostávať trhliny. Predovšetkým, je politikom z južného Chicaga. A kto vie, ako vyzerá politika v južnom Chicagu, vie aj to, že žiadny politik z južného Chicaga nie je čistý ako ľalia.
A ako to, že zázračný chlapec – keď je taký schopný – nedokázal knokautovať Hillary? Hillary až do konca primárok v mnohých štátoch vyhrala, a predovšetkým vyhrala v tých najväčších a najľudňatejších štátoch. Vyhrala v štátoch tradične demokratických, kým Barack Obama vyhral v štátoch menších a republikánskych. Inými slovami, kým Barack vyhral u demokratických aktivistov v štátoch, ktoré v novembri získajú republikáni, Hillary vyhrala v demokratických štátoch u demokratickej členskej základne.
Barack má na svojej strane demokratický establišment, mladých, aktivistov, bohatých a černochov. Hillary má na svojej strane ženy stredného a staršieho veku, Američanov latinskoamerického povodu, odborárov a chudobnejších belochov. Inými slovami, Barack má demokratickú smotánku, Hillary demokratickú základňu.


.problém je matka
Tento zázračný chlapec má vo svojej skrini mnohých kostlivcov. Po prvé, napriek zjednocujúcej rétorike bola jeho politika radikálne ľavicová, výrazne mimo hlavného prúdu americkej politiky. V roku 2007 bol najľavicovejším americkým senátorom. Jeho priateľmi a stúpencami sú bývalí ľavicoví teroristi zo 60. rokov, ktorí sa dopustili bombových atentátov proti policajným staniciam. Dvadsať rokov navštevoval kázania černošského rasistického, protibelošského, Ameriku nenávidiaceho pastora, ktorý ho sobášil a krstil jeho deti. Obama sa od neho dištancoval, ale vari dvadsať rokov nepočul, čo pastor nedeľu za nedeľou kázal?
Mnohí špekulovali, či Barackovi Obamovi nepoškodí, že jeho biologický otec bol moslim z Kene a jeho otčim bol tiež moslim – Indonézan. Ale otec ani otčim nie sú Barackovým problémom. Sám nikdy nebol aktívnym moslimom (hoci podľa islamského práva má byť za odpadlíka od islamu považovaný). Jeho problémom je jeho matka.
Patrila k radikálnej ľavici 60. rokov a mnohí jej priatelia ju považovali za fellow traveller –tým výrazom sa označovali obdivovatelia komunizmu. Takže keď uvážime jeho matku, jeho priateľov, jeho pastora a jeho hlasovanie, nevychádza nám obrázok nadstraníckeho štátnika. Vychádza nám buď ľavicový ideológ, ktorý v kampani zakrýva svoje skutočné názory rétorikou o zmene, alebo naivný prázdny list papiera, ktorý nevie rozpoznať radikálne pozície, takže nemá dobrý úsudok.

.nový Jimmy Carter
Barack Obama je senátorom ani nie jedno volebné obdobie. Ak bude zvolený za prezidenta, bude najmenej skúseným prezidentom od čias Jimmyho Cartera. Barack Obama bude vlastne Jimmy Carter číslo 2 – ďalší dobroprajný, aj keď naivný, neskúsený prezident.
Pritom jeho stúpenci od neho čakajú zázraky. Jeho manželka Michelle vyhlásila, že je „vydatá za jediného človeka v tejto kampani, ktorý má šancu uzdraviť krajinu… Potrebujeme vodcu, ktorý sa dotkne naších duší, pretože naše duše sú zlomené… Zmena, o ktorej Barack hovorí, je ťažká, takže nebuďte veľmi nadšení, pretože  Barack bude od vás požadovať, aby ste aj vy boli iní.“
Bývalý demokratický senátor Gary Hart o ňom povedal: „Nefunguje na rovnakej úrovni ako obyčajní politici… Je činiteľom transformácie vo veku revolúcie, osobou jedinečne povolanou otvoriť dvere do 21. storočia.“
Psychologička Eve Konstantine tvrdí: „Barack Obama je kolektívnou reprezentáciou našich najčistejších nádejí, naších najvyšších vízií a naších najhlbších znalostí… Je naším produktom vševedúcej kvantovej teórie inteligencie.“
Novinár Ezra Klein o ňom napísal: „Najlepšie Obamove prejavy nevzrušujú. Neinformujú. Dokonca ani neinšpirujú. Ony nás rovno povznášají. Unesú vás do veľkolepého momentu, v ktorom ako keby sa história zastavila a pomaly kráčala okolo vás a na chvíľu vás upovedomila o svojej existencii a o vašej úlohe v nej. Nie je Slovom, ktoré sa stalo telom, ale triumfom slova nad telom, nad farbou, nad beznádejou.“
Takže Barack Obama je novým Ježišom Kristom, ba čímsi viac, pretože Kristus bol iba „Slovom, ktoré sa stalo telom“, kým Obama je „triumfom slova nad telom“.
Obamánia občas dosahuje ozrutných, chorých a nebezpečných rozmerov. To, čo od neho očakávajú niektorí jeho stúpenci, je šialené, utopické a nerealistické: zahojenie všetkých problémov Ameriky a sveta. Očakávajú od neho, čo nikdy nebude schopný splniť – ani keby bol zvolený za prezidenta USA. Ba zvlášť, keby bol zvolený za prezidenta USA.
Zvolenie Baracka Obamu by skôr či neskôr viedlo k hlbokej dezilúzii jeho stúpencov. K dezilúzii, z akej sa rodia démoni.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite