Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štvrťstoročia zázrakov

.andrej Bán .časopis .reportáž

Prvýkrát sa Panna Mária zjavila dvom dievčatám v Litmanovej, Ivetke a Katke, 5. augusta 1990. Poslednýkrát sa tak stalo presne o päť rokov neskôr. Zo zabudnutej dedinky na severovýchode je dnes slávne miesto.

.pôvodne to bol kus panenskej prírody. Lúka s majdanom na hore Zvir, teda drevenou zrubovou stavbou, patrila rodine Vasiľa Korčáka, ktorý je otcom vizionárky Ivetky Korčákovej Hudákovej. Tú lúku od neho dostala a následne ju darovala Gréckokatolíckej cirkvi v Litmanovej. Vďaka tomu tu vybudovali nový liturgický komplex s príslušnou pútnickou infraštruktúrou a neustále prítomnou duchovnou správou. V roku 2008 ho prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak vyhlásil za mariánske pútnické miesto. Pravosť zjavení a početné prípady zázračných uzdravení naďalej skúma cirkevná komisia.

Počas štyroch dní začiatkom augusta sa tu konala archieparchiálna odpustová slávnosť. Tá vyvrcholila archijerejskou svätou liturgiou, ktorú slávil arcibiskup Babjak, pričom najmä o hodnotách rodiny kázal pred desiatimi tisícmi pútnikov Virgil Bercea z Oradey v Rumunsku.


.ako to asi bolo

V pamätný augustový deň roku 1990 išla dvanásťročná Ivetka so svojou o rok staršou kamarátkou Katkou Češelkovou a jej mladším bratom Miťom na horu Zvir asi štyri kilometre za dedinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite