Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prievidza a jej socialistický šarm

.lukáš Krivošík .časopis .architektúra

Metropola Hornej Nitry si začína naplno uvedomovať hodnotu svojich architektonických pamiatok postavených v štýle socialistického realizmu. A aktívni jednotlivci spomedzi občanov rozmýšľajú nielen ako ich chrániť, ale aj využiť v cestovnom ruchu.

na roky 1950 až 1990 si v Prievidzi pamätajú ako na obdobie najväčšieho rozmachu. Uhoľné baníctvo i rozvoj ďalšieho priemyslu na okolí prilákal po druhej svetovej vojne do mesta nových obyvateľov. „Robil sa doslova nábor do baní na južnom i východnom Slovensku,“ hovorí Helena Dadíková, ktorá sa roky angažuje v kultúrnom dianí Prievidze i v lokálnej politike. „Ľudia z poľnohospodárskych oblastí si sľubovali, že tu budú mať vyššie zárobky. Počet obyvateľov mesta tak narástol z približne 5-tisíc na vyše 50-tisíc a všetci títo ľudia museli niekde bývať.“


.spálňa regiónu

Prvé zo sídlisk, o ktoré sa povojnová Prievidza rozšírila, nesie názov Píly. Meno dostalo podľa takzvanej Englišovej píly, ktorá tu stála. A keďže bolo vybudované v 50. rokoch, v časoch vrcholiaceho stalinizmu, uplatnili sa pri jeho stvárnení prvky umeleckého štýlu, ktorý bol vtedy naordinovaný z Moskvy celému východnému bloku: socialistický realizmus (sorela). „V Prievidzi sme možno mali aj kus šťastia,“ vysvetľuje Dadíková. „Sídlisko sa riešilo veľkoryso a architekti, ktorí sa zaoberali týmto typom bývania, boli veľmi citliví a na svoju dobu aj moderní.“ Pílam sa hovorí aj „staré sídlisko“. Vzniklo prakticky na zelenej lúke, medzi riekami Handlovkou, Nitrou a tak zvanou Bojnickou cestou, spájajúcou centrum Prievidze s Bojnicami. Rámcový projekt sídliska bol vypracovaný na Katedre urbanistiky Vysokej školy technickej v Brne pod vedením profesora Fuchsa. „Tie byty boli pekne riešené,“ dodáva Dadíková, ktorá sama v jednej z bytoviek postavených v 50.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite