Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecko a jeho vojny

.marína Gálisová .časopis .politika

Turecko sa po desaťmesačnom váhaní rozhodlo, že pristúpi ku koalícii, ktorá pod vedením USA bojuje proti Islamskému štátu. Neprešlo ani pár dní, a už sa ozvali hlasy, že Američania si vybrali zlého spojenca.

turecko totiž vyhlásilo vojnu nielen Islamskému štátu, ale terorizmu ako takému. A medzi teroristov počíta aj kurdské subjekty, ako je politická strana PKK (Kurdská strana pracujúcich) či YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany). Turecko v rámci vojny proti terorizmu útočí aj na pozície kurdských milícií.
Za iných okolností by s tým spojenci Turecka nemali problém. Aj Európska únia a USA považujú PKK a YPG za teroristické organizácie. Západ však v posledných rokoch mení svoj pohľad na Kurdov. Kurdi sa totiž stali významnou silou v boji proti Islamskému štátu a dosiahli proti nemu významné víťazstvá aj tam, kde iní zlyhali.
A tak sa Turecko dostalo do zlého svetla ako nespoľahlivý spojenec. V blogu, ktorý uverejnila agentúra Reuters, sa kriticky vyjadril Blaise Misztal z Bipartisan Policy Center: „USA sa prepočítali, keď spravili z Erdogana svojho spojenca. Ťažko skúšaný a nevyspytateľný turecký líder je, zdá sa, odhodlaný najmä upevňovať doma svoju moc, a už menší je jeho záujem bojovať proti Islamskému štátu.“
Nielen Misztal má obavy. Viacerí pozorovatelia špekulujú, čo Ankara považuje za svoj prvoradý záujem – oslabiť Islamský štát, alebo skôr Kurdov? Pôjde Turecko do boja naplno proti nebezpečným islamistom, a Kurdom uštedrí len akýsi „výchovný“ úder, aby do budúcna neočakávali zhovievavosť? Alebo to urobí naopak – vytvorí dojem, že bojuje proti Islamskému štátu, no v prvom rade sa poráta so svojím vnútorným nepriateľom, Kurdmi?

.prečo sa Turecko bojí Kurdov
Samozrejme, pre Tureckú republiku je Islamský štát – alebo Daeš, ako sa v poslednom období v médiách spomína – obávaný nepriateľ. Ale úspechy kurdských milícií YPG v boji proti Islamskému štátu Ankaru čoraz väčšmi znepokojujú. YPG pôvodne bojovala s islamistami najmä v severných oblastiach Sýrie, kde žije kurdská menšina. A keď pri obrane svojich území začala YPG víťaziť, postupne vyháňala islamistov aj z ďalších oblastí. Tento proces však turecká vláda vníma ako znepokojivú expanziu kurdských síl.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite