Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ovládnu náš svet stroje?

.denisa Gdovinová .časopis .téma

Položili sme nadšencom, aj skeptikom umelej inteligencie tri otázky: 1. Ovládnu nás stroje? 2. Ktoré z výdobytkov umelej inteligencie využívate? 3. Čo ovplyvnilo váš názor na umelú inteligenciu?

Michael Kasarda, spolupracovník .týždňa

1. Mnohých nás už ovládajú. Som ten najúbohejší otrok svojho auta, neopúšťam byt bez svojich hodiniek, a hlavne – nedokážem pustiť z ruky svoje hliníkové jablkové zariadenia. Veď už si ani neviem predstaviť, aké to je ísť na záchod bez iPadu. Pokiaľ budú stroje budúcnosti ešte lesklejšie a príjemnejšie, podmaniť si ľudstvo bude pre ne jednoduché.

2. Až sa to hanbím priznať, keďže som prekladal aj za honorár, ale – ako prvý mi napadol Google prekladač. Stal sa z neho celkom kompetentný nástroj. Už dokonca neprekladá „tvé oči září" do angličtiny ako „your eyes September".

3. Cesta z Bratislavy do Košíc v novom Audi A6. Bolo vybavené množstvom asistenčných systémov, vďaka ktorým auto samé krútilo volantom, udržiavalo rýchlosť aj bezpečný odstup a samé zaparkovalo. Celú R1 prešlo prakticky bez môjho zásahu a ja som vlastne vôbec nemusel dávať pozor. A kým sa tieto technológie dajú vypnúť a auto môžem ešte stále šoférovať aj ja, veľmi ich vítam.


Sestra Hermana, rehoľná sestra

Kedysi som videla dva filmy. Jeden bol o tom, ako sa roboty vzbúrili voči človeku. Druhý bol o tom, že robot-dieťa stále túžilo po mame a po citoch, ktoré má dieťa voči matke. Z obidvoch som mala hrôzu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite