Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veď raz sa to už podarilo

.filip Olšovský .časopis .téma

Pred pár týždňami ohlásil vznik spoločnosti GoodAI, ktorá sa má zaoberať vývojom umelej inteligencie. Príchod stroja, ktorý sa vo všetkých ohľadoch vyrovná človeku, je podľa neho iba otázkou času. Herný vývojár a zakladateľ herného štúdia Keen Software House Marek Rosa.

do svojej firmy GoodAI ste z vlastných prostriedkov investovali desať miliónov dolárov. Je to prejav nadšenia, viery alebo racionálnej kalkulácie?

Je to asi kombinácia tých prvých dvoch motivácií. No je v tom aj kus pragmatizmu. Ak už do niečoho investovať čas a peniaze, tak podľa mňa práve do umelej inteligencie. Návratnosť akéhokoľvek úsilia je pri nej exponenciálna. Ak by sa nám podaril jej vývin, sama za nás neskôr vyrieši obrovské množstvo vecí.

.existuje vo svete niekto ďalší, kto k vývoju umelej inteligencie (AI) pristupuje takýmto spôsobom?

Naším najväčším konkurentom je Google, ktorý pod seba vzal firmu DeepMind. Tá sídli v Londýne, má približne 170 zamestnancov a zaoberá sa v podstate tým istým, čo my. Potom existujú možno ešte dve-tri podobné firmy, no ťažko povedať, ako vážne vývoj AI berú. Naša firma a DeepMind sú v podstate jediné, ktoré si na rovinu povedali, že idú vynájsť AGI, teda Superhuman Intelligence alebo umelé bytie.

.čomu sa venujú ostatné firmy, ktoré k AI pristupujú inak?

Treba rozlíšiť medzi firmami, ktoré robia AI a AGI. Firiem, ktoré robia AI, je veľmi veľa. Väčšina z nich sa však úzko zamierava na jednu oblasť – napríklad na úpravu fotografií alebo nejaké štatistické výkazy. Príkladom je napríklad aj Siri, ktorá na iPhonoch reaguje na hlasové pokyny. My sa však snažíme o niečo iné. Chceme pochopiť spôsob myslenia a vytvoriť akúsi univerzálnu architektúru, ktorú potom môžeme v správnom trénovacom prostredí naučiť v podstate ľubovoľnú vec. Podobne ako človek, ktorý sa môže naučiť cudzí jazyk, ale aj šoférovať auto – nebol totiž nadizajnovaný iba na jednu vec.

.sú to teda preteky medzi vami a Googlom o tom, kto takýto vzorec vyvinie prvý?

Ten, kto bude prvý, bude mať určite veľkú výhodu. Na druhej strane to však neznamená, že ten druhý nebude môcť ísť ďalej. Aj keď niekto vyrobí procesor, ktorý nie je najrýchlejší na svete, môže sa z rôznych dôvodov predávať lepšie, ako ten najrýchlejší. Podobne to môže byť aj v prípade AGI. Aj keď sa domnievam, že v tomto prípade môže byť výhoda toho byť prvý, skutočne výrazná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite