Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď chcete poslanie, choďte na poštu

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra

To povedal Woody Allen, ktorého nový film Iracionálny muž práve prišiel do slovenských kín. My už dávno vieme, že jeho vyhlásenia nemôžeme brať príliš vážne.

Môžete ho mať radi a potom sledujete, kedy sa objaví v programoch kín jeho nový film. Alebo vás môže rozčuľovať, alebo ním môžete opovrhovať, ale aj tak sa vám rok čo rok pripomenie. Môžete ho aj ignorovať – ale bola by to škoda, možno až chyba. Pre milovníkov kinematografie a literatúry je tak či onak neprehliadnuteľný. Woody Allen sa volá a vtipkuje, že pokiaľ jeho film urobí ešte aspoň jedného ďalšieho človeka nešťastným, potom bola úloha splnená. A ešte aj: Nechcem ďalej žiť v srdciach svojich spoluobčanov, chcem ďalej žiť vo svojom byte.

.štyridsiaty šiesty Woody Allen
„Niektorí chlapíci urobia len pár filmov a niekto ako Buñuel ich robí celý svoj život. Nakrúcanie filmov ma teší a chcem v tom pokračovať. Keď nikto nebude chodiť na moje filmy, ak mi ľudia nebudú chcieť dať peniaze na natáčanie, to ma zastaví. Ale pokiaľ ľudia z celého sveta prichádzajú do kina, pokiaľ mám publikum a mám nápady na filmy, budem ich robiť tak dlho, ako ma to bude baviť. A filmársku prácu naozaj milujem.“ Woody Allen je úkaz. Voľakedy zavtipkoval, že sa chce stať nesmrteľným nie svojím dielom, ale tým, že neumrie. A darí sa mu. Tak aj onak. V decembri dovŕši osemdesiatku, tu bude reč o jeho (hádam som dobre počítala) štyridsiatom šiestom autorskom celovečeráku... a ďalší už má rozrobený... a kvality je v nich nepomerne viac než opaku.
Filmy Woodyho Allena spoznáte už zďaleka.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite