Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Danube nebude Bratislave chýbať

.imro Vaško .časopis .architektúra

Hotel Danube je priemerná a architektonicky neveľmi zaujímavá stavba hotela. Je to anonymná architektúra bez zásadných architektonických kvalít, ktoré by reprezentovali skrytý potenciál slovenskej architektúry tejto doby. Bol postavený v zaujímavej dobe konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov, keď sa zrútil bipolárny svet a menil sa spoločenský status krajiny, ale zároveň sa vo svete menili aj architektonické paradigmy.

Slovenská architektúra aj v tom období vykazovala pôvodnú kvalitu.
Avšak Hotel Danube len čiastočne dokumentuje vtedajšie kvality doznievajúcej lokálnej postmodernej architektúry a postrevolučné pohyby lokálnej architektonickej scény. Hotel je reprezentantom ekonomiky transformačnej doby, keď mal lacný štandard hotelovej prevádzky a priemernej architektonicko-stavebnej kvality uspokojiť ekonomické manipulácie nového špekulatívneho kapitálu prichádzajúceho do postkomunistickej Bratislavy.
Hotel Danube vo svojej štvrťstoročnej histórii nezaznamenal žiadnu významnú spoločenskú udalosť, na ktorú by sme spomínali – škandály, bály, samity, nestal sa na rozdiel od bývalých hotelov v priestore námestia Carlton, Savoy alebo Devín miestom stretávania pre žiadnu spoločenskú societu. Bol to umelý uzavretý ostrov v susedstve živého transformujúceho sa Starého Mesta.
Po rýchlej deštrukcii podhradia a Synagógy a po výstavbe Mosta SNP bola táto časť mesta po dlhé roky len vyprázdneným stavebným miestom s propagandistickým pavilónom priateľstva so ZSSR.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite