Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mŕtva krajina

.martin Navrátil .časopis .téma

Irak je bez prestávky už dvanásť rokov vo vojne. Ľudia nepoznajú nič iné, len nedostatok, strach, ale aj obavy o budúcnosť. A tí, ktorí ušli pred islamistami, už neveria, že sa vrátia domov.

letím do najbezpečnejšej oblasti Iraku, ale situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť. Kurdistan je autonómna oblasť, kam sa za bezpečím sťahujú nielen rodiny z Bagdadu, ale aj z okolitých krajín, v ktorých je dnes vojna s Islamským štátom (IS). Mohamed začne v mešite po piatočnej modlitbe rozprávať. ,,Milujem túto krajinu a moje mesto Bagdad. Ale už som nemohol žiť v strachu a odišiel som sem, do zóny mieru a bezpečia,“ povie, pričom sa pozerá na svojich dvoch synov, ako sa s úsmevom naháňajú v mešite. Usmeje sa, priloží ruku na srdce na znak mieru a zaželá mi všetko najlepšie.
.spúšť, ktorú zanechal Islamský štát
Pritom ani nie osemdesiat kilometrov od Erbilu je samozvaný Islamský štát, kde neustále prebiehajú tvrdé boje medzi fanatikmi a kurdskými bojovníkmi. Hranica sa posúva, ale pravidelné bombové útoky ako v Bagdade, kde je priemerne sedem útokov denne, tu nie sú. Ak by ste čakali, že sú tu samé vojenské autá, zátarasy, vojenské hliadky, ste na omyle. Erbil si žije normálnym životom bez znakov blízkej vojny. Obchody sú otvorené, domáci sedia na káve alebo čaji a pochutnávajú si na miestnej baklave, teda sladkosti, z ktorej tečie cukor. Úsmev tu vidno častejšie ako na Slovensku. Kurdi v miestnych krojoch sa zastavujú, chcú sa rozprávať a radi sa „pchajú“ pred fotoaparáty. Veľa turistov sem nepríde, napriek tomu sa na nás valia informačné turistické tabule. Dúfajú, že raz príde veľká vlna turistov. Pri káve sa rozprávame s jedným miestnym politikom, ktorý však nechce povedať svoje meno.
"Včera som sa vrátil z Bagdadu autom. Po dlhých mesiacoch sa dá konečne slobodne cestovať. Len tá spúšť, ktorú za sebou nechal Islamský štát, je tragédia. Rozstrieľané budovy, autá a zničená infraštruktúra,“ hovorí politik. Ukazuje nám svoje fotografie v mobile. Poleje ma studený pot, keď to vidím a pýtam sa, či žijeme v 21. storočí. Takú tragédiu som nevidel ani v Afganistane. A kam kráča Irak? pýtam sa politika, ako keby mal tajné informácie. ,,Podľa mňa je Irak mŕtvy. Niekto chce, aby sa táto krajina rozpadla na tri samostatné štáty. Jedným štátom by mal byť Kurdistan a napriek tomu, že som miestny, nehovorím to príliš radostne,“ dodáva politik.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite