Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

DOKUMENT Moderná architektúra na Slovensku

.eva Čobejová .časopis .ostatné

Je celkom príjemné, keď sa aj v STV nájde program, ktorý možno bez zaváhania označiť za verejnoprávny. Napríklad dokument o modernej architektúre.

Je celkom príjemné, keď sa aj v STV nájde program, ktorý možno bez zaváhania označiť za verejnoprávny. Napríklad dokument o modernej architektúre.
Je to téma dôležitá a pritom môže aj zaujať – stačí spomenúť kultový seriál českého architekta a herca Davida Vávru Šumná města. Lenže na takú statickú tému treba nájsť atraktívnu metódu, ako ju divákom sprostredkovať. Nemusí byť každý zábavný ako Vávra, ale ideálnym riešením nie je ani neosobný školený hlas herca v pozadí monotónne prednášajúci text z odbornej publikácie. Civilnejší, dynamickejší a osobnejšie ladený štýl by veci len prospel. Navyše režisér mal k dispozícii rešpektovanú (a aj fotogenickú a pred kamerou prirodzene pôsobiacu) historičku architektúry Henrietu Moravčíkovú.
Tá síce vo filme veľa hovorí, ale nie priamo k divákovi, skôr ku komusi za kamerou. Pritom Moravčíková má určite potenciál na to, aby ona sama diváka po modernej architektúre osobne sprevádzala. Bolo by to určite vzrušujúcejšie a presvedčivejšie. To ona mala spovedať architektov, ona mala byť ústrednou postavou, tak ako to bežne vidíme v zahraničných dokumentoch, kde nás vzdelaný sprievodca s osobným šarmom vtiahne aj do témy, ktorá nás pôvodne ani nezaujímala. Takže: dobrá téma, zaujímavá kamera, vzácne archívne zábery, dobrý výber stavieb i architektov, ale režijne nie veľmi moderne urobený televízny dokument  – paradoxne o slovenskej architektonickej moderne. 

DOKUMENT Moderná architektúra na Slovensku Ladislav Kaboš, STV
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite