Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebeská hudba Elliotta Smitha

.peter Bálik .časopis .hudba

Vedel, že vysnený pokoj nájde len v nebi. O jeho smutnom živote a krásnej hudbe nakoniec vznikol celovečerný dokument Heaven Adores You. Americký pesničkár Elliott Smith.

Elliott Smith sa narodil 6. augusta 1969 v Omahe ako Stephen Paul Smith. Keď mal osem mesiacov, jeho rodičia sa rozišli. Mama si našla nového partnera a presťahovala sa do Dallasu. Stephen bol navonok veselé a bezproblémové dieťa, no vnútri len veľmi ťažko znášal psychický a fyzický nátlak od svojho otčima. Neskôr povedal, že ho často bil a je možné, že ho aj sexuálne zneužíval, ako o tom spieval v neskorších pesničkách. Rodina tieto obvinenia poprela.

.oskarový song
Keď dosiahol vek štrnástich rokov, presťahoval sa za svojím skutočným otcom do Portlandu, kde popri štúdiu začal hrávať v miestnych kapelách. Vtedy si zmenil svoje krstné meno na Elliott, lebo meno Stephen mu prišlo príliš oficiálne, no možno chcel od seba odstrihnúť aj svoje detstvo. Odmalička mal veľký talent na hudbu. Na piane začal hrať ako deväťročný, neskôr prešiel na gitaru. V Portlande vystriedal niekoľko hudobných skupín a popritom si písal a nahrával vlastné pesničky s totálne odlišnou atmosférou. Kým v kapelách sa štylizoval do úlohy punkera, doma vo svojej spálni skladal jemné a intímne folkové songy s tichým spevom pripomínajúce niečo medzi Beatles a Nickom Drakom.
V istom čase to vyzeralo, že sa mu podarí preraziť s kapelou Heatmiser, ktorá v polovici 90. rokov získala zmluvu s veľkým vydavateľstvom, no po vnútorných nezhodách sa nakoniec rozpadla.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite