Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Práce je viac, aj pre absolventov

.denisa Gdovinová .časopis .týždeň v ekonomike

Nedávno zverejnil portál Profesia rekordný nárast pracovných ponúk. Je ich dokonca viac, než počas ekonomického vrcholu v roku 2008. Podľa šéfky Profesie Ivany Molnárovej dnes firmy plačú nad tým, že sa do školstva dlhé roky neinvestovalo.

.porovnávali ste pracovné ponuky za obdobie od roku 2006 do 2014, keď sa vystriedal ekonomický boom, kríza, stagnácia a pomalý rast. Čo ste zistili?

Vybrali sme si deväť ekonomických indikátorov – dlhodobú a krátkodobú nezamestnanosť, odliv a príliv na trhu práce, HDP, mieru nezamestnanosti, počet pracujúcich, tempo rastu reálnych miezd a počet odpracovaných hodín. Chceli sme si potvrdiť, či sa už blížime k ekonomickému boomu podobnému v roku 2008.


.a je to tak?

Už teraz máme dokonca viac pracovných pozícií ako v roku 2008. Naše analýzy ukázali špirálovú krivku, ktorú Index práce presne kopíruje. Je tam však mierny výkyv – keď trh padá, Profesia padá oveľa viac. Keď rastie, rastieme rýchlejšie. Ukazuje to zaujímavú vec, a to že podnikatelia a firmy oveľa rýchlejšie reagujú na zmenu v ekonomike.


.prečo si agentúra, ktorá sprostredkuje pracovné ponuky, vytvára vlastné analýzy?

Robili sme to len pre vlastnú zvedavosť. Ekonomika priamo súvisí s naším biznisom, a preto o tomto trhu chceme vedieť čo najviac. Sme tu už 18 rokov a máme zaujímavé dáta. Vymysleli sme si vlastnú metodiku, sú to naše originálne analýzy. Snažíme sme sa vymyslieť spôsob, ako predpovedať ďalší vývoj v hospodárstve. Novinári sa nás vždy pýtajú, ako bude ďalej? Už dlho som mala chrobáka v hlave, že musíme nájsť niečo také, aby sme na to vedeli odpovedať.


.viete teda predpovedať vývoj na Slovensku?

Vieme, že sa to bude približovať k roku 2008. Krivka nás ešte neťahá k číslam z roku 2008, lebo ešte nerastie priemerná mzda v hospodárstve.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite