Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve krajiny, jeden biznis

.ján Kuciak .časopis .kauza

Slovenským nemocniciam dodávajú špeciálne prístroje aj firmy, ktoré boli zapletené v korupčnej afére Rath. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré riadi nominant Smeru Viliam Čislák, však tvrdí, že do tendrov nijako nezasahuje.

.podľa vyšetrovateľov korumpovali vysokopostavených českých manažérov a politikov – vrátane Davida Ratha – aj firmy Hospimed a Puro-Klima. V decembri 2014 dostali vysokú pokutu od českého Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (asi 2,3 milióna eur): „Zaistená vzájomná komunikácia i zhody v ponukách svedčia o tom, že účastníci konania jednoznačne zlaďovali svoj postup a ovplyvňovali výberové konanie tak, aby zákazku získal jeden z nich.“


.schránkové firmy

Puro-Klima a Hospimed, známe z kauzy Rath, však podnikali aj na Slovensku. Na firmu Puro-Klima upozornila už v roku 2013 Transparency International Slovensko (TIS). Tá si všimla, že v rokoch 2007 – 2011 získala Puro-Klima viacero zákaziek v zdravotníctve cez účelovo založené firmy. Týkalo sa to napríklad projektu modernizácie nemocnice v Žiari nad Hronom, kde bola Puro-Klima dodávateľom spoločností Middle East Invest a Bennet Group. Išlo o schránkové firmy bez referencií a skúseností, oživené len na účely získania spomínanej zákazky.

Puro-Klima bola zároveň v roku 2011 dodávateľom spoločnosti Váhostav – v rámci projektu rekonštrukcie operačných sál, urgentného príjmu a centrálnej sterilizácie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici za 26 miliónov eur. Obidva projekty – v Žiari nad Hronom aj v Banskej Bystrici – boli financované v rámci výzvy, ktorú vyhlásilo v roku 2009 ministerstvo zdravotníctva na čele s Richardom Rašim (Smer).

Slovenská dcéra českej Puro-Klimy sa neskôr premenovala na Meditecon. A tržby tejto firmy sú z roka na rok vyššie: pokým v roku 2010 to boli dva milióny eur, vlani už 8,3 milióna eur. Dôvodom sú aj zaujímavé verejné zákazky, ktoré získala firma Meditecon v slovenskom zdravotníctve.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite