Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dali by ste sa vystreliť na Mars?

.elena Akácsová .časopis .téma

Položili sme kolegom a priateľom .týždňa niekoľko otázok na tému: 1. Chceli by ste letieť na Mars? 2. Aké boli vaše detské predstavy o Marse, Marťanoch a vôbec mimozemšťanoch a vesmíre? 3. Myslíte si, že vo vesmíre je život?

Eva Borušovičová, scenáristka a režisérka

1. Dnes už by som sa do raketoplánu nehlásila. Je to trochu od ruky, je to na dlho, ťažko by som sa zbalila do menej ako sedemnástich kufrov. A okrem toho mám priveľa detí, rodičov a ďalších ľudí, ktorí by sa tu podľa všetkého bezo mňa nezaobišli.

2. Ako decko som videla neuveriteľný ruský sci-fi film pre deti Moskva-Casiopea, v ktorom do vesmíru letela detská posádka, aby to, pochopiteľne, stihla v rámci jedného ľudského života. To ma spolu so sexy zjavom Jurija Gagarina tak uchvátilo, že som o kozmonautike vážne uvažovala a keďže som o tom veľa čítala, asi tak od desiatich rokov som mala predstavy pomerne realistické. Ale Star Trek milujem doteraz.

3. Niekde vo vesmíre určite život je, no pravdepodobne je tak ďaleko v priestore alebo v čase, že sa s ním naša forma života nikdy neskontaktuje. A je to tak dobre, pretože z pozemských dejín vieme, ako to dopadlo, keď nejaká vyspelejšia civilizácia natrafila na menej vyspelú. Erich von Däniken pripúšťa aj možnosť, že by tí vyspelejší len oplodňovali a iniciovali, ale ja si nerobím ilúzie.


Oliver Andrásy, humorista

1. Určite nie. Jednak mi to pripadá dosť nebezpečné (a ja nie som nijaký hrdina!). A jednak sa mi na túto príležitosť dosť hodí historka, ktorú som počul v Prahe. Začiatkom 20. storočia sa slávny znalec bontónu Guth Jarkovský prechádzal po meste a nad ním letelo lietadlo, čo bol v tých časoch ešte unikát. Ktosi ho oslovil: Pane profesore, aha, letadlo! A on bez toho, aby zodvihol hlavu, povedal: Jo, dovedu si představit!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite