Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bola som na Marse

.tereza Nvotová .časopis .téma

„Čau Terezo, nechceš jít na Mars?” ozvalo sa z telefónu minulý rok v zime. Na Mars? Jasné, hovorím, zatiaľ čo sedím zababušená v pražskej električke.

Keď mi producent Zdeňek Janáček porozprával, že v americkom Utahu uprostred púšte stojí habitat, v ktorom simulujú rôzne vedecké misie pobyt na Marse, neverila som, že tam o pár mesiacov budem tri týždne bývať a natáčať film. Konkrétne sci-fi komédiu, ktorú som s Benom Tučkom napísala a hrala psychologičku posádky.

Mars Research Desert Station vyzerá ako biela plechovka, stojaca uprostred obrovskej červenej púšte. Postavila ju tam organizácia Mars society, založená Robertom Zubrinom – šialeným vedcom, ktorý predtým pracoval pre NASA. Keď však americká vláda uťala financie na vesmírny výskum kvôli výdavkom na „vojnu proti terorizmu“, Zubrin odišiel a založil si vlastný projekt, ktorý skúma a propaguje osídlenie červenej planéty. Už 15 rokov Mars Society vyberá tímy, ktoré si skúšajú, aké je to na Marse žiť a pracovať.

A tak sme sa na konci apríla ocitli na tomto zvláštnom mieste mimo civilizácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite