Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec smutného muža?

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

O tom, že minister zdravotníctva odíde, sa povráva už týždne, možno mesiace. Možno je to fakt a možno len informačná hra. Záleží na tom?

O tom, že minister zdravotníctva odíde, sa povráva už týždne, možno mesiace. Možno je to fakt a možno len informačná hra. Záleží na tom?


Minister zdravotníctva Ivan Valentovič by podľa informácií Hospodárskych novín mal v priebehu najbližších týždňov rezignovať na svoju funkciu. Medzi dôvody údajne pripravovanej demisie, o ktorých sa špekuluje, patria nasledujúce: 1.) Naozaj má zdravotné problémy. 2.) Niekto vo vedení Smeru (Fico alebo Paška) je s ním z nejakého dôvodu nespokojný. 3.) Už odmieta plniť príkazy, ktoré sú v rozpore s jeho svedomím (pri odvážnom predpoklade, že tento osobnostný parameter je uňho nejako obzvlášť rozvinutý). Na dôvodoch, pre ktoré by mal Valentovič odísť, sa diskutéri nezhodnú. A minister mlčí, jeho hovorkyňa odchod „len“ nevylúčila. Úplná zhoda však panuje v presvedčení, že na dôvode a ani na osobe nástupcu príliš nezáleží: jedného vykonávateľa vôle iných (Fica či Pašku) nahradí iný.

.valentovič zdraviu prospešný
Keď po vzniku Ficovej vlády autor tohto textu vtedy o novom ministrovi zdravotníctva písal  na základe jeho dovtedajšieho pôsobenia ako o „zlom manažérovi bez názorov“, minister sa nahneval. Možno sa nahnevá opäť, ale po dvoch rokoch sa dá ono hodnotenie iba zopakovať. Samozrejme, pribudlo množstvo rozhodnutí, ktorými minister Valentovič ovplyvnil podobu slovenského zdravotníctva. Zrušenie dvadsaťkorunových platieb za návštevu lekára bolo tým najmenej škodlivým – to sa len opäť predĺžili zástupy čakajúcich pred ambulanciami. Aby si ľudia spoločenský život v čakárňach užili ešte viac, presadil aj návrat takzvaných odporúčacích lístkov na návštevu špecialistu. Zákaz použitia zisku zdravotných poisťovní na iné účely ako úhradu zdravotnej starostlivosti deformuje trh a bude mať za následok medzinárodné arbitráže. Zmeny v liekovej politike viedli k opätovnému prudkému nárastu výdavkov na lieky a zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti uľahčuje zlým nemocničným manažérom produkovať dlhy a berie motiváciu hospodáriť lepšie. Faktická likvidácia nezávislosti Úradu pre dohľad a dosadenie zakladajúceho člena Smeru za nového predsedu bola najvýznamnejším mocenským rozhodnutím v rezorte – úrad okrem iného vykonáva dohľad nad zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi.

Ešte aj jediná rozumne znejúca vec, ktorú presadzoval – teda redukcia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti – sa napokon skončila vyslovene škodlivým rozhodnutím zaradiť do minimálnej siete len štátne zdravotné zariadenia bez akejkoľvek väzby na ich kvalitu.
Okrem toho bolo pár ideí, ktoré „nadhodil“, ale našťastie nepresadil alebo ani nerozpracoval – napríklad návrat k systému jednej zdravotnej poisťovne.
Viniť Valentoviča za vznik väčšiny spomínaných nápadov by však nebolo spravodlivé – nič z toho nevymyslel, iba vykonával vôľu iných (Fica či Pašku). Tým, čo robil, iba potvrdil dojem, ktorý zanechal ako riaditeľ Spoločnej zdravotnej poisťovne – a síce, že jeho manažérske schopnosti sú limitované a že je skôr pasívny typ. Aj preto sa v zdravotníctve príliš veľa nedeje – iba mierny zosuv do starých čias zlého hospodárenia a postupného úpadku. S miernou štipkou cynizmu by sa dalo povedať, že pri vláde súčasného typu je vlastne zdraviu slovenských občanov prospešný.

.premárnené dva roky
Takýto záver – že to mohlo byť aj horšie a že je to vlastne iba vykonávateľom vôle iných – by však bol príliš milosrdný. Iba on je zodpovedný za to, že sa dal do služieb tejto vlády. V skutočnosti je jeho zodpovednosťou, že napriek mimoriadne rýchlo rastúcim zdrojom v zdravotníctve (aj v dôsledku rýchlo rastúcej ekonomiky, zvýšenej zamestnanosti, ročného zúčtovania a iných faktorov) kvalita zdravotnej starostlivosti nedoznáva zmien k lepšiemu. A to nie je maličkosť: kým v roku 2005 dosahovali zdroje zdravotníctva v absolútnom vyčíslení približne 97,9 miliardy, vlani to už bolo 108,3 miliardy, v tomto roku sa očakáva 117,5 miliardy a na budúci rok 128,1 miliardy korún. Dlhy však naďalej rastú a ako vtipne minister poznamenal (hoci on to, žiaľ, ako vtip nemyslel), nebyť platov, dlh by nenarastal.
„Sú to premárnené dva roky,“ komentuje doterajšie pôsobenie ministra spoluzakladateľ a partner Health Policy Institute Tomáš Szalay, ktorý ministrovi nevyčíta len to, že nemá žiadnu víziu, ale aj to, že pod jeho vedením ministerstvo zlyhalo aj v kľúčových technických projektoch rezortu, ako sú jednotné štandardy výkazníctva, katalóg výkonov či zlepšenie parametrov indikátorov kvality. „Výstupy ministerstva boli prevažne chaotické, neodborné a nedôsledné,“ hovorí Szalay a dodáva, že Valentovič „sa rozhodne nemôže zbaviť zodpovednosti za kroky, ktorých negatívne dôsledky ponesú zdravotníctvo i daňoví poplatníci v ďalších rokoch“.
Minister zdravotníctva asi čoskoro skončí. Ministerstvo zdravotníctva bude pomaly zabúdať na smutnú tvár Ivana Valentoviča. Slovenskému zdravotníctvu však smutná tvár nepochybne zostane.



Neprekvapil ma
Ako hodnotí doterajšie pôsobenie Ivana Valentoviča jeho ministerský predchodca Rudolf Zajac?

.prekvapil vás niečím Valentovič?
Ani nie. Správal sa tak, ako som ho poznal aj predtým, teda podriadenecky. Možno iných trochu prekvapila až neuveriteľná miera toho podriadenia sa.

.akým smerom sa za posledné dva roky pohlo slovenské zdravotníctvo?
Prijalo sa niekoľko noviel, napríklad o zákaze zisku. Tá je napríklad nielen protiústavná, čo je veľmi zlé, ale aj nevykonateľná. Etatistické chápanie spoločnosti, snaha budovať štátny kapitalizmus podľa Putinovho či čínskeho vzoru, sa v zdravotníctve prejavili aj pri iných veciach, napríklad pri vytváraní minimálnej siete, kde štát hrubo zneužil svoje postavenie.

.urobil Valentovič aj niečo, čo by ste neurobili inak?
Neviem o ničom. Metódy, ktoré sa dnes používajú, sú pre slušných ľudí neprípustné, a to dokonca bez ohľadu na to, aký sa nimi sleduje cieľ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite