Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Metes a Vodislavská

.martin Mojžiš .časopis .kauza

V decembri minulého roku Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK vylúčila zo štúdia dvoch študentov za závažný disciplinárny priestupok. Napriek tomu obidvaja štúdium riadne ukončili a univerzita im zrejme bude musieť vydať diplomy. Vitajte v Absurdistane.

.ak bude Univerzita Komenského naozaj donútená vydať vysokoškolské diplomy Matúšovi Metesovi a Linde Vodislavskej, bude to poriadna facka celému nášmu výchovno-vzdelávaciemu systému a špeciálne akademickým slobodám. Zároveň to bude výsmech všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom snažia posunúť túto krajinu smerom k dodržiavaniu pravidiel fair-play. A okrem toho pôjde aj o oslavu právneho štátu na slovenský spôsob.

Na začiatku tohto príbehu stojí pomerne nová forma podvádzania pri skúškach, ktorú so sebou priniesli smartfóny. Spočíva v odfotení zadania písomnej časti skúšky mobilom, odoslaní fotografie spolužiakovi sediacemu doma s prístupom ku knihám, poznámkam a celému internetu, a v následnom opísaní riešenia z e-mailu, ktorý nám tento spolužiak pošle. A ak sa nejaký skúšajúci pokúsi proti tomu bojovať vyzbieraním mobilných telefónov na začiatku písomky, stačí si priniesť dva mobily. Jeden sa odovzdá a druhým sa komunikuje.

Tento spôsob podvádzania, nie je, žiaľ, nijako výnimočný. Výnimočné je, ak niekto ponúka takýto alebo podobný podvod na firemnej webstránke ako predmet svojho podnikania.

.pssst! Napíšte nám e-mail.

Tretieho novembra 2014 prišiel na študijné oddelenie FMFI UK študent tejto fakulty a informoval príslušnú referentku o ponuke webstránky www.cielene.sk, ktorú považoval za nečestnú. Na uvedenej stránke, v časti matematika – vysoké školy, ponúkala firma Cielene, s. r. o., tri veci. Prvou bolo legálne a legitímne Doučovanie na zápočty a skúšky (doučíme vás matematiku od základov). Druhou bolo eticky značne pochybné Vypracovanie zadaní a DÚ (pošlete nám materiály, dohodneme sa na cene). Úplne nehorázna však bola tretia ponuka: Vypracovanie skúšok (pssst, napíšte nám e-mail).

Študent, ktorého táto ponuka rozhorčila, zareagoval na výzvu a ešte v októbri 2014 napísal e-mail: „Dobrý deň. Na Vašej stránke som našiel ponuku na vypracovanie skúšok. Chcel by som sa spýtať, ako to prebieha, keďže by som potreboval vypracovať skúšku z fyziky. Ďakujem za odpoveď.“

Odpoveď znela takto: „Dobrý deň, ďakujeme za Vašu správu. Venujeme sa aj vypracovaniu skúšok. V podstate to funguje tak, že vy nám napíšete, akú fakultu a odbor navštevujete, z akého predmetu píšete skúšku a termín skúšky, koľko bude skúška trvať a najlepšie by bolo, pokiaľ by ste nám nejakú minuloročnú skúšku vedeli zaslať ako vzor. Na základe tých­to informácií. Vám budeme schopní stanoviť cenu za vypracovanie skúšky. Na skúške nám potom už len na mail zašlete zadanie skúšky a naši doučovatelia Vám obratom posielajú postupne riešené príklady, aby ste si ich aj Vy stihli opísať. Čo sa týka spôsobu platby, platí sa prevodom na účet, polovica pred a polovica po vypracovaní skúšky. Pokiaľ teda máte záujem, pošlite mi, prosím, vyššie uvedené informácie a my Vám následne stanovíme cenu za vypracovanie.“

Študent, ktorý v celej tejto komunikácii vystupoval pod vymysleným menom, napísal, že študuje na FMFI odbor fyzika, že skúška trvá hodinu a pol, a poslal zadanie tejto skúšky z minulého roku obsahujúce päť príkladov. Odpoveď prišla o tri dni, cena za vypracovanie skúšky bola stanovená na štyridsať eur.

.osem za, nula proti

Vyššie citovanú e-mailovú komunikáciu viedli v mene spoločnosti Cielene, s. r. o., jej majitelia a konatelia Matúš Metes a Linda Vodislavská, študenti druhého ročníka magisterského štúdia FMFI. Dotyčný študent preto nahlásil základné informácie aj s prepisom e-mailov referentke študijného oddelenia tejto fakulty. Referentka to oznámila študijnej prodekanke a tá to ďalej oznámila dekanovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite