Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako nám zmizol Bernini

.andrej Bán .časopis .kauza

Diela sochára Giana Lorenza Berniniho (1598 - 1680) sú skvostami talianskeho baroka. Skôr, než sme poriadne zistili, že sme mali na Slovensku originál jeho busty pápeža Pavla V. z roku 1621, tak sa s veľkou slávou ocitol v Getty Museu v Los Angeles. Ako je to možné?

.vyvezený a predaný Bernini spôsobil na ministerstve kultúry (MK SR) poriadny poplach. Dňa 6. júla 2015 dostalo MK SR informáciu od majiteľa Aukčnej spoločnosti Soga, že do Getty Musea bola cez londýnsky aukčný dom Sotheby´s predaná busta od Berniniho. Za akú cenu? „Naša politika je, že nikdy nezverejňujeme ceny akvizícií,“ uviedla pre .týždeň Amy Hood z Getty Musea v Los Angeles. Cenu tejto neverejnej akvizície Getty síce neuvádza, no iba na porovnanie: v roku 2002 sa v Sotheby´s vydražila iná socha Berniniho za 2,1 milióna libier.

.ktosi sa hrozne mýli

Iný názor ako najuznávanejšie autority svojho druhu na svete, Sotheby´s a Getty, ktoré bustu jednoznačne považujú za originál, mali predtým odborníci na Slovensku. Socha od Berniniho bola 24. septembra 2014 v Soge v Bratislave predaná za smiešnych 24-tisíc eur ako busta od neznámeho talianskeho sochára. Dielo totiž označil znalec (pozri rozhovor s Júliusom Barczim) za sochu „podľa Berniniho“, pričom išlo o súčasť súkromnej zbierky Ernesta Zmetáka. Naozaj iba pre pobavenie: prvá dražba tejto sochy tu u nás na Slovensku – v Soge za 47-tisíc eur, ku ktorej prišlo v roku 2013, bola neúspešná, socha sa napokon predala až pri druhej dražbe za 24-tisíc, teda za vyvolávaciu cenu.

Minister Marek Maďarič na základe informácie, že toto „dielo neznámeho sochára“ bolo následne po predaji legálne od nás vyvezené a predané do Getty Musea ako originál Berniniho, nariadil 8. júla kontrolu procesu povolenia jeho vývozu. O dva dni neskôr podal na Generálnu prokuratúru aj trestné oznámenie s podozrením, že osoby, ktoré sa podieľali na predaji busty, mohli poznať hodnotu tohto diela a osoby posudzujúce pamiatkové hodnoty diela mohli konať v rozpore s príslušnými predpismi. Mohli sa teda dopustiť konania na škodu Slovenskej republiky.

Na otázku, kto a komu dal povolenie na vývoz vzácnej sochy, odpovedá hovorca ministra Jozef Bednár: „Dňa 1. decembra 2014 požiadal pán Clément Guenebeaud, ktorý kúpil bustu v Soge, ministerstvo kultúry o povolenie na jej trvalý vývoz. Sekcia kultúrneho dedičstva zaslala túto žiadosť na odborné posúdenie príslušnej komisii na ochranu súčastí kultúrneho dedičstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite