Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tsiprasa už uvarili

.štefan Hríb .časopis .rozhovor

K zachraňovaniu Grécka bol vždy skeptický. Myslí si, že Grékom treba odpustiť dlhy a poslať ich preč z eurozóny. Bolo by to pre nich určite lepšie. Richard Sulík.

.sedíme pár hodín po tom, čo grécky parlament schválil podmienky, ktoré Grécku stanovili lídri EÚ. Samotný Tsipras návrh predložil tak, že s ním nesúhlasí, ale nemá inú možnosť. Keď sa niečo prijíma takto, je to úspech?

Dôležité je, ako grécky parlament rozhodol. Verím, že 300 poslancov je svojprávnych.

.keď niečo schvaľuješ nasilu, je predpoklad, že to budeš plniť?

To je druhá vec. Je to veľmi silný predpoklad, že úloha splnená nebude. Predošlá vláda, ktorá bola oveľa poslušnejšia, niečo reformovala. Ale zďaleka nie všetko, čo mala. Vyše šesťsto dohodnutých opatrení sa nezrealizovalo.

.za tie roky od pádu našej vlády sa niečo ukázalo. Pozitívna vec napríklad je, že Grécko žije plus mínus s vyrovnaným rozpočtom.

Minulý rok mali prvý a zrejme jediný vyrovnaný rozpočet na dlhý čas. Ale ja už neverím gréckym číslam.

.dá sa aspoň povedať, že od prepuknutia krízy Grécko menej míňa?

Áno, jednoznačne míňa menej.

.pri mentalite Grékov asi nemôžeme očakávať drastické zmeny. Grécky dlh sa zvýšil.

Je pravda, že HDP sa scvrklo o štvrtinu, čiže už len z tohto dôvodu by dlh narástol zo 120 na 150 percent. V skutočnosti je však dlh 180 percent. A ešte im bolo odpustených 100 miliárd eúr, takže dlh by bol ešte vyšší.

.čo si myslí taký uvedomelý Grék? Šetríme ako vládzeme, dlh aj tak narastá, a teraz nám idú zvýšiť dane...

Záleží na tom, či je ten uvedomelý Grék ekonóm. Asi potom začína chápať, že euro je pre nich záchranná vesta z olova.

.vidia Gréci svetlo na konci tunela?

Eurozóna im to nedožičila. Teraz Grékom dali ďalších 80 miliárd, nie do daru, ale na to, aby zaplatili všetky úroky a staré dlhy. Ani za svet im ale dlhy neodpustia. A preto Gréci nevidia svetlo na konci tunela. Voľba Tsiprasa je sama osebe príznakom obrovského zúfalstva.

.keď má krajina taký obrovský dlh, je prakticky nemožné splatiť ho. Splatíme ho teda my všetci v Európe? Vtedy sa však prihlási Taliansko, Španielsko a ďalšie krajiny, ktoré majú podobné problémy a povedia: Odpusťte dlhy aj nám!

Neprihlásia sa. Lebo len tak odpustiť dlhy nie je riešenie. Riešením by ale bolo za súhlas Grékov s odchodom z eurozóny „zaplatiť“ – teda niečo im za to dať.

.a prečo by Taliansko a Španielsko nespravili to isté?

Oni nechcú vystúpiť. A Taliani a Španieli nie sú v takom stave ako Gréci. Treba si uvedomiť, že každá krajina má svoje príčiny, ktoré zapríčinili jej krízu. Napríklad Španielsko roky trpelo tým, že nemalo ani tak vysoký verejný dlh, ako vysoké ročné deficity. Naopak, Taliansko netrpelo vysokými deficitmi, ale vysokým verejným dlhom. Portugalsko zase pomerne vysokou nezamestnanosťou. Grécko združuje všetky problémy všetkých krajín do jedného. Preto je to stratený prípad.

.aj tí najdôležitejší európski politici hovoria, že ak odpustia Grécku polovicu dlhu, nebudú mať argument voči ostatným krajinám.

Ale tu nejde o to, že dlh by sa odpustil z veľkorysosti či z núdze. Tu ide to, že Gréci už prestali svoj dlh splácať. Tie peniaze sú jednoducho preč.

.čiže podľa teba sa má izolovane odpustiť časť dlhu Grécku, ale nepreniesť trend odpúšťania dlhov na iné krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite